Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Krizni štab KS: Ne preporučuje se testiranje u privatnim laboratorijama

03.05.2020. 10:48 / Izvor: SRNA

Građanima Kantona Sarajevo ne preporučuje se testiranje na virus korona u privatnim zdravstvenim ustanovama, saopštio je kantonalni Krizni štab.

Krizni štab je istakao da takvi testovi mogu dati iskrivljenu sliku trenutne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a time i u cijeloj BiH.

Iz Kriznog štaba su pojasnili da su testiranja brzim testovima na prisustvo antitijela u krvi na virus korona veoma upitne tačnosti, da se nigdje ne evidentiraju, niti se nad njihovim sprovođenjem vrši obavezni institucionalni epidemiološki nadzor.

"Brzi testovi na prisustvo antitijela u krvi, nedovoljne pouzdanosti, mogu dati lažnu sliku i time biti ključni argument stanovništvu da, bez stava i preporuka ovog stručnog tijela, prestanu sprovoditi sve ranije propisane javno-zdravstvene mjere", upozoreno je iz Kriznog štaba.

U saopštenju se dodaje da serološka testiranja na prisustvo antitijela u privatnim laboratorijama su pravo svakog građanina, ali mogu služiti samo za ličnu upotrebu i nemaju javno-zdravstveni značaj.

Relevantnim metodama seroloških testiranja u narednom periodu biće utvrđeno prisustvo antitijela u krvi, samim tim i stepen cirkulacije virusa korona među stanovništvom Kantona Sarajevo, a sprovodiće se u okviru javnog zdravstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti