Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kroz sektor neformalnog i obrazovanja odraslih do konkurentnosti bh. privrede

11.12.2020. 12:56 / Izvor: Akta.ba

Grant o dodjeli sredstava za realizaciju projekta ˝Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih kantonalnih privrednih komora˝ potpisali su 11.12.2020. godine Diana Babić predsjednica Privredne komore ZDK, Nedret Kikanović predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla, Muamer Mahmutović predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo i Sven Dominković projektni menadžer Fondacije Helvetas Moja budućnost.

Projekat služi kao osnova za unapređenje suradnje između Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, Privredne komore Kantona Sarajevo i Privredne komore Tuzlanskog kantona, koje čine srž kantonalnog komorskog sistema u FBiH, i učestvuju sa 63% u ukupnom broju zaposlenih u FBiH.

Glavni cilj projekta je unaprijediti sektor neformalnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u cilju povećanja konkurentnosti BiH privrede, kao i zapošljavanje u formalnom sektoru, i to putem daljnjeg poboljšanja ljudskih i materijalnih resursa privrednih komora u tri kantona radi stvaranja opisa zanimanja i organiziranja pripreme ispitnih instrumenata, provođenja ispitivanja i certificiranja uspješnih kandidata, drugim riječima uvođenja osnova standarda kvalitete koji će komore koristiti u procesima obuke.

Za Privrednu komoru Zeničko-dobojskog kantona, ovaj Projekat predstavlja nastavak realizacije kontinuiranih i projektnih aktivnosti u oblasti aktivnih mjera zapošljavanja, i to kroz unapređenje zapošljivosti i zapošljavanja stvaranjem mehanizama saradnje između privrednog sektora (a čije potrebe analizira i zadovoljenje istih koordinira Privredna komora ZDK) i obrazovnog sektora, i nadležnih institucija, a sve u cilju obezbjeđenja adekvatne ponude radne snage.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti