Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

KUIP KS: Radnici imaju pravo na uvećanje plaće za rad tokom praznika

30.04.2020. 08:01 / Izvor: Fena

Inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, i u uslovima aktuelne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa, tokom prvomajskih praznika će pratiti rad poslodavaca u Kantonu Sarajevo, s ciljem zaštite i ostvarivanja zakonom zagarantovanog prava radnika na uvećanje plaće za rad tokom praznika.

 

Kako je saopćeno iz KUIP-a, kontrole na ove okolnosti bit će nastavljene i tokom cijelog mjeseca juna, što je krajnji rok poslodavcima koji rade tokom praznika, za isplatu majske plaće, a koja treba biti uvećana svim radnicma koji će raditi 1. i 2. maja, na način propisan Zakonom.

Iz KUIP-a KS napominju da oštećeni radnici kršenje navedenih zakonskih odredbi mogu i naknadno prijaviti ovom organu putem dežurnog telefona 770-156, vibera 061 160 926 ili maila kuip@kuip.ks.gov.ba, te podsjećaju i da Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika.

"Međutim, članom 76. tog zakona propisano je da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu", piše u saopćenju.

Za kršenje navedene zakonske obaveze, odnosno neuvećanja plaće radnicima, predviđene su i prekršajne mjere koje iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravne subjekte, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe i poslodavce kao fizičke osobe.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti