Lokalne zajednice sve više se trude da olakšaju investitorima pokretanje biznisa

06.07.2018. 10:39 / Izvor: Oslobođenje
Lokalne zajednice sve više se trude da olakšaju investitorima pokretanje biznisa

Općina Grude je, kaže Grizelj, uglavnom koncentrisana na prerađivačku industriju, trgovinu, cestovni promet, a niskogradnja u ovom dijelu BiH.

Znamo da sve kreće od lokalnih zajednica, pa tako i investicije. Da bi se neka ostvarila, potrebna je saradnja sa općinama, a i svaka pomoć dobro dođe. To je ono, ustvari, od čega i zavisi da li će neka investicija biti realizovana u jednoj ili nekoj sasvim trećoj općini. Stoga nas je i zanimalo šta to općine nude investitorima kako bi ih privukle i zadržale.

Registar

"Uspostavili smo registar svih procedura, koji je dostupan i na našoj stranici, gdje smo za više od 50 posto smanjili broj postupaka potrebnih za pokretanje biznisa. Naprimjer, ako ih je bilo 20, sada ih je osam ili devet. Kada pogledamo finansijski aspekt, on i nije veliki, mislim da smo uspjeli za oko pet posto spustiti troškove registracije, ali važno je da smo smanjili proceduru. Ono što smatram da je važno jeste da smo uveli proceduru pribavljanja saglasnosti za izdavanje građevinskih dozvola po službenoj dužnosti. Dakle, stranka dođe i obrati se zahtjevom, a naši službenici preuzmu obavezu da pribave sve saglasnosti u njihovo ime", kazao je za Oslobođenje Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude, koji je dodao i kako je procedura za pokretanje biznisa u Grudama sada do 15 dana, a ranije je to bilo i preko 30 dana.

Općina Grude je, kaže Grizelj, uglavnom koncentrisana na prerađivačku industriju, trgovinu, cestovni promet, a niskogradnja u ovom dijelu BiH dosta je razvijena u smislu nekoliko preduzeća koja imaju jaku mehanizaciju koja može raditi na gradnji puteva.

U Općini Ključ, kako nam je kazao načelnik Nedžad Zukanović, smanjili su taksu za gradnju novih objekata, a dešavalo se i da daju odgodu za plaćanje samo kako bi zadržali investitora.

"Imali smo slučaj i gdje smo za jedan dan izdali urbanističku dozvolu jednom investitoru. Sve zavisi od investitora, koju vrstu pomoći traže, a mi se trudimo da im izađemo u susret koliko god možemo", kazao je Zukanović.

Na području općine Ključ veoma je razvijena poljoprivreda, veliki su proizvođači mlijeka, a Općina je neke od njih oslobodila svih građevinskih taksi. Velika mogućnost, kako je kazao, postoji i za veći razvoj drvne industrije.

Jedna od općina koja privrednicima stoji na raspolaganju je i Posušje, odakle su nam kazali kako su domaćim i stranim investitorima na raspolaganju infrastrukturno opremljene poduzetničke zone Osrdak i Vlake.

"Zona Osrdak smještena je uz magistralni put Posušje - Mostar i na 2 km od centra općine. Udaljena je svega kilometar od granice s Republikom Hrvatskom, a 30 km od autoputa A1. Cijena zemljišta u ovoj zoni je 2 KM po kvadratnom metru. Također, na raspolaganju je i zona Vlake koja je smještena uz magistralni put Posušje - Tomislav-Grad i na udaljenosti od 6 km od urbanog dijela općine. Prostire se na 30 hektara, a predviđena je za proizvodna poduzeća u industrijama plastike, eksploatacije i obrade kamena, građevinarstva i drugim srodnim djelatnostima. Subvencionirana cijena građevinskog zemljišta također iznosi 2 KM po kvadratnom metru", kazao nam je Branko Bago, načelnik Posušja.

Investicije

U ovoj općini, kaže Bago, pokretanje obrta traje jako kratko ukoliko je podnositelj zahtjeva dostavio svu ispravnu dokumentaciju, te postupak ne traje duže od 72 sata. Isto vrijedi i za ostale radnje, dok registracija d.o.o. ne traje duže od 20 dana.

"Najviše prihoda ostvareno je u trgovini na veliko i malo, što je i trend cijele ekonomije BiH. Ta djelatnost generira i najviše radnih mjesta i dobiti. Najzastupljeniji, i ujedno sektor u koji se najviše ulaže, jeste sektor metala i plastike. U prilog tome je i činjenica da se na području općine nalazi nekoliko vrlo uspješnih poduzeća u sektoru metala i plastike koji ostvaruju višemilionske iznose izvozeći za područje EU. Trenutno je u toku realizacija jedne od investicija, a riječ je o proizvođaču koji investira iz dijaspore i već niz godina bavi se proizvodnjom, prodajom i održavanjem startnih, stacionarnih i trakcijskih baterija. Uz stacionarne, bavi se i prodajom i servisom trakcijskih baterija za viličare", istakao je Bago.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti