Vijesti

Lush, Veterinarski fakultet u Sarajevu i udruženje "Help animals" u zajedničkoj kampanji "Kamo sutra, bolje spriječiti nego"

05.07.2012. 11:40 / Izvor: eKapija.ba

Od 25. juna 2012. godine svi posjetioci BBI centra u prodavnici Lush imaju priliku da kupovinom Šapa sapuna pomognu kampanji "Kamo sutra, bolje spriječiti nego…" za pomoć napuštenim životinjama.

Jedan od trenutnih gorućih problema u Sarajevu je problem pasa lutalica. Kompanija Lush, Veterinarski fakultet u Sarajevu i udruženje "Help animals" su zajedno pokrenuli kampanju "Kamo sutra,bolje spriječiti nego…" sa ciljem da se situacija s psima lutalicama riješi. Zbog toga što su nadležne vlasti pokazale popriličan nemar i nebrigu po pitanju ovog sarajevskog problema, aktivistička tvrtka Lush preko svoje Facebook stranice, svojih trgovina, i prisutnosti u medijima želi prenijeti poruku svim građanima kako bi razvili svijest o ovom problemu. Lush kompanija je bila prvi privredni subjekt koji se pridružio ovoj kampanji kojoj će se uskoro pridružiti i prodavnica obuće Shoe Be Do a svoju podršku su također pružili Halid Muslimović, Mirvad Kurić, Predrag Kojović, agencija za odnose s javnošću Pristop BH i Britanska ambasada.

Kampanja zagovara metodu "uhvati-steriliziraj-pusti ili udomi", čime bi se riješio problem velikog broja napuštenih pasa lutalica. Na svakom psu će, pod nadzorom prof. Selme Filipović s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, biti obavljen klinički pregled, zatim tretman protiv parazita, cijepljenje protiv bjesnoće, markiranje i sterilizacija. Također, svaki pas će dobiti i svoj veterinarski karton, te će, za vrijeme oporavka, biti privremeno smješten na Veterinarskom fakultetu, a poslije toga, uz velike nade i udomljen.

Pošto je u BiH ovo prva kampanja kojom će se pokušati riješiti problem napuštenih životinja, našoj državi će novčanim sredstvima pomoći i Lush Slovenija i Lush Hrvatska koji će biti i glavni finansijski donatori. Sav prihod od prodaje Šapa sapuna, umanjenog za iznos PDV-a, bit će utrošen na sprovođenje kampanje sterilizacije pasa u BiH.

Apeliramo na sve da posjete Lush prodavnicu u BBI centru i daju svoj skroman doprinos kampanji koja će dostići svoj cilj jedino uz aktivno sudjelovanje cijele zajednice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti