Mještani Broda poručili: Ne želimo izgradnju mini hidrocentrala

27.07.2020. 08:10 / Izvor: BHRT
Mještani Broda poručili: Ne želimo izgradnju mini hidrocentrala

Mještani Mjesne zajednice Brod i okolnih sela u općini Foča protive se izgradnji dvije mini hidrocentrale na rijekama Bjelava i Mala Bjelava.

Mještani Mjesne zajednice Brod i okolnih sela u općini Foča protive se izgradnji dvije mini hidrocentrale na rijekama Bjelava i Mala Bjelava. Investitor je fočansko preduzeće „Srbinjeputevi“. Iako im je zemljište uzurpirano, mještani tog kraja nisu obaviješteni o radovima na mini hidrocentralama.

Mještani su u saradnji sa predstavnicima ekoloških udruženja, omladinskih organizacija i ljubiteljima prirode pokrenuli neformalnu grupu građana „Sačuvajmo rijeke Foče“ čiji je cilj obustava izgradnje malih hidroelektrana i zaštita vodotokova. Očekuju od opštinskih i republičkih inspekcija da reaguju na nelegalne gradnje.

"Rijeka je promijenjena, korito rijeka je izmijenjeno na sedam mjesta. Na mjestu na kome se sada nalazimo tok rijeke je skrenut za više od 50 metara. Sve to što se dešava korito i tok, nego i uništavanje šume i veliki opsežni radovi koji nisu u skladu sa odobrenjima koja investitor ima”, navodi Dragana Drakul, predsjednik Udruženja građana “Bjelava” iz Foče.

Preduzeću “Srbinjeputevi” d.o.o. Foča, mještanin Miloš Vujičić nije želio prodati zemljište na tom području, a drugi vlasnici nisu ni kontaktirani o korištenju ili prodaji imanja.

“Ovdje sam rođen, ovdje živim, ovdje sam ostao da živim, nisam nigdje otišao. Kao što vidite ovdje je sve uništeno, oko mene brda se vide da su iništena, promijenjen je tok vode, uništavaju se i dalje prirodna bogastva ovog kraja, crnogorišna šuma na Velikoj Bjelavi za koju ima negativno mišljenje da će ostati grad bez vode”, upozorava Vujičić.

U opštini Foča navode da je davalac koncesije Ministarstvo energetike i rudarstva i da oni izdaju lokacijske uslove, građevinske dozvole i upotrebne dozvole.

“Mišljenje Javnog komunalnog preduzeća je da izgradnja mini hidroelektrane ne ugrožava snadbijevanje vodom jer ova lokacija na kojoj su vodozahvati je ispod samog izvorišta. Na području Foče imamo četiri mini hidroelektrane a dobit u prošloj godini je iznosila oko 81.800 KM“, kazao je Zoran Elez, zamjenik načelnika opštine Foča.

U firmi “Srbinjeputevi” d.o.o. Foča do objavljivanja priloga nismo uspjeli dobiti informacije o izgradnji mini hidroelektrana. Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dobili smo odgovor da resorno ministarstvo nije izdalo ni jednu dozvolu iz svoje nadležnosti za izgradnju MHE Bjelava i Mala Bjelava na području opštine Foča.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti