Moguća saradnja: Bosanci će zajedno sa Turcima graditi kruzer brodove

27.11.2017. 13:51 / Izvor: Akta.ba
Moguća saradnja: Bosanci će zajedno sa Turcima graditi kruzer brodove

Delegacija Privredne komore Kodzaeli prototeklih dana boravila je u BiH kako bi razmotril potencijale i mogućnosti saradnje sa bh. privrednicima.

Delegacija Privredne komore Kodzaeli prototeklih dana boravila je u Bosni i Hercegovini kako bi razmotril potencijale i mogućnosti saradnje sa bh. privrednicima.

Ovoj posjeti prethodila je nedavna posjeta BIGMEV-a  i premijera USK Huseina Rošića, Privrednoj komori Kodžaela, koja broji preko 12.000 članica.

Direktor BIGMEV-a, Samir Vildić za poslovni portal Akta.ba je kazao kako su privrednici iz Turske boravili u Sarajevu i Unsko Sanskom Kantonu. Tokom boravka u našoj zemlji su se sastali sa preko 130 bosanskih firmi.

BIH- KAPIJA ZA EVROPU

"Ono što turske privrednike posebno privlači u Bosnu i Hercegovinu jeste kvalitetna i kvalifikovana radna snaga, blizina evropskom tržištu, niske porezne stope, kao i iskustvo koje posjeduju naše firme. Bosna i Hercegovine je kapija za Evropu za turske privrednike, i tu se krije njihov najveći interes", kazao je Vildić, te pojasnio kako se investiranjem u Bosnu i Hercegovinu njima pored domaćeg tržišta, otvara i tržište Evrope.

Tokom posjete ozbiljno se razgovaralo o velikim investicijama, odnosno ulaganju u Biru, izgradnju aerodroma u Bihaću...

"Pomenutim investicijam možemo dodati razgovore o partnerstvu za izgradnju kruzer brodova u Kodžaeliju", kaže Vildić, pojašnjavajući kako je naredne sedmice dogovoren sastanak u Istanbulu, gdje će se razgovarati o detaljima ovog partnerstva.

Osim navedenog, teme razgovora turskih i bh. privrednika proteklih dana bili su i izvoz mesnih i mliječnih proizvoda za Tursku.

"Utisci turskih privrednika su jako pozitivni, tako da očekujemo da će započeti razgovori zasigurno uroditi plodom i realizacijom nekih projekata."

TURSKE INVESTICIJE

Vildić, napominje kako su ovo samo neke od velikih investicija o kojima se ozbiljno razgovaralo. U narednom periodu će biti organizirane poslovne posjete i radni sastanci zasebno za svaku od ovih investicija.

Kao dobre primjere saradnje sa turskim investitorima, direktor BIGMEV-a navodi investiciju u Bugojnu, gdje je turska firma otvorila fabriku kućnog tekstila koja zapošljava oko 50 radnika.

Velike investicije turci bilježe i u građevinskom sektoru, gdje trenutno grade stambene objekte nadomak Sarajeva, a ista firma kaže Vildić radi i trgovinu tekstilnih materijala.

"Neki izvoze malinu i jagodičasto voće za Tursku, dok neki od njih grade mini-hidrocentrale itd", navodi Vildić, napominjući kako je BIGMEV trenutno radi sa 10 institucija i 15 firmi na programima poslovnih posjeta, gdje očekuju da će se većina njih ostvariti već narednog mjeseca.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti