Na SCM konferenciji predstavljen najuspješniji Blockchain projekat u regiji

10.12.2018. 12:33 / Izvor: Akta.ba
Na SCM konferenciji predstavljen najuspješniji Blockchain projekat u regiji

SCM konferenciju u Sarajevu obilježio je Origintrail, jedan od najuspješnijih Blockchain projekata u regiji ali i na svjetskom nivou.

SCM konferenciju u Sarajevu obilježio je Origintrail, jedan od najuspješnijih Blockchain projekata u regiji ali i na svjetskom nivou.

Nino Pirtovšek prisutnim je pojasnio kako firme mogu koristiti Origintrail te iskoristiti prednosti koje donosi  Blockchain tehnologije.

Također, akcenat je stavio i na prednosti korištenja Blockchain tehnologije u lancu opskrbe, te kako BIH firme mogu profitirati od korištenja Blockchaina.

"Blokchain je tehnologija koja rješava probleme povjerenja između partnera", kazao je Pirtovšek, te dodao kako protokol koji se primjenjuje na Blokchainu može se upotrebljavati za različite stvari, te osim hrane može biti vezan za logistiku, finansije, kao i povjeravanje nekih podataka.

Naglasio je kako se ovaj sistem najviše provodi u Sloveniji i Srbiji, ali i ostatku regije, Evropi i Kine.

"Interesa postoji puno, međutim dosta firmi ne zna kako ga koristiti, gdje početi, tako da mi naslučujemo i neke probleme koji dolaze prije implementacije same tehnologije", kazao je Pirtovšek, dodajući kako u BiH još nisu radili implementaciju, ali se nadaju da će se to brzo promijeniti.

Blockchain tehnologija se može implementirati u različite industrije. OriginTrail najviše učestvuje u industriji lanca nabavke, gdje se glavne prednosti sljedljivost, bolji sistem narudžbe, opoziv, poslovna usklađenost te identifikacija odgovornosti.

Navodi kako implementacija ovakvih riješenja nije formalna, svaki primjer se razlikuje te ovisi od, broja partnera koje treba uključiti u određen primjer, količine podataka i kompleksnosti primjera. Po tome se normalno odredi i cijena same implementacije.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti