Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nema poskupljenja struje za domaćinstva u RS-u

02.01.2019. 09:16 / Izvor: SRNA

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ Luka Petrović rekao je da ovo preduzeće neće tražiti od Regulatorne komisije za energetiku povećanje cijene električne energije za građane RS-a, iako bi taj zahtjev bio opravdan s ekonomskog stanovišta jer su cijene struje na slobodnom tržištu višestruko veće.

Kada je riječ o cijenama električne energije za privredu, Petrović je rekao da će tu doći do određenih korekcija i povećanja od 14 odsto, čime će struja u RS-ui dalje biti najjeftinija na Balkanu.

"Sa sigurnošću možemo reći da će `Elektroprivreda` finansijsku 2018. godinu završiti sa pozitivnim rezultatom. S aspekta hidrologije, godina je bila povoljna. Godišnji plan proizvodnje je, u svakom proizvodnom preduzeću pojedinačno, a time i na nivou sistema, stoodstotno ostvaren", rekao je Petrović za "Nezavisne novine".

Govoreći o reorganizaciji preduzeća, Petrović je naveo da to podrazumijeva redefinisanje odnosa u Mješovitom holdingu ERS i uspostavljanje efikasnijeg upravljanja sistemom.

Prema njegovim riječima, ERS mora prilagoditi poslovanje uslovima otvorenog tržišta električne energije i ispuniti obaveze iz Trećeg energetskog paketa, u skladu sa kojima je neophodno izvršiti pravno i funkcionalno razdvajanje djelatnosti distribucije od snabdijevanja i proizvodnje.

"Ispunjavanje preuzetih obaveza će omogućiti pristup investicionim fondovima, što je značajno sa aspekta namjeravanog intenziviranja investicionih aktivnosti, posebno ako se ima u vidu da je riječ o nepovratnim sredstvima", naglasio je Petrović.

On je naveo da ERS, osim snabdijevanja domaćih potrošača, oko 30 odsto viškova električne energije plasira u izvoz.

"Do sada nismo imali razvijen sektor za trgovinu električnom energijom, a njegovo osnaživanje biće jedan od prioriteta u narednoj godini kako bi se i po tom osnovu ostvarivali dodatni prihodi", istakao je Petrović.

Govoreći o investiranjima, on je rekao da će ulaganja u postojeće, ili nove objekte, morati da imaju elaborat opravdanosti, te naveo da će prioritetno biti nastavljena gradnja hidroelektrane "Dabar", ali i izgradnja "Buk Bijele", kao i da je važno da se uspostavi dogovor sa Hrvatskom o gradnji hidroelektrane "Dubrovnik dva".

On je dodao da su u toku aktivne mjere za dobijanje koncesija za hidroelektrane "Paunci" i "Foča", za koje je interes iskazala Srbija, a kada je riječ o termoelektranama intenzivno se sa stranim investitorima razmatraju modeli gradnje "Gacko dva".

"Značajna će biti ulaganja i u distributivnu mrežu s ciljem sigurnog napajanja i smanjenja distributivnih gubitaka, koje je potrebno svesti na tehnički prihvatljiv nivo", poručio je Petrović.

Govoreći o radnicima, direktor ovog preduzeća je rekao da je tačno da je "Elektroprivreda" opterećena viškom radnika i da je u holdingu zaposleno više od 9.500 ljudi, ali da kvalitetnog i stručnog kadra nedostaje.

"Planiramo da izvršimo prekvalifikacije, dokvalifikacije i maksimalno iskoristimo postojeći kadar. Suočeni smo i sa odlaskom kvalitetnih školovanih ljudi, i `majstora svog zanata` u inostranstvo, a ERS ne smije da dozvoli da ljudi od kojih posao zavisi napuste kompaniju", rekao je Petrović. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti