Nenadić i poslodavci razgovarali o tekstu zakona o državnoj službi u KS-u

21.07.2016. 08:35 / Izvor: Akta.ba
Nenadić i poslodavci razgovarali o tekstu zakona o državnoj službi u KS-u

Zakon će biti razmatran u formi prijedloga na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja je zakazana za 27. juli.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić sastao se s predsjednikom i članom Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Safudinom Čengićem i Miralemom Šabovićem, a povod je konačna razmjena mišljenja i stavova u vezi sa zakonom o državnoj službi u Kantonu Sarajevo.

Nenadić je obavijestio predstavnike poslodavaca da će taj važni zakon biti razmatran u formi prijedloga na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja je zakazana za 27. juli.

Ukazao je na transparentne konsultacije i javnu raspravu koju je Ministarstvo vodilo prethodnih mjeseci o tom pitanju, s više od 60 domaćih i međunarodnih institucija i organizacija iz vladinog i nevladinog sektora. Naglasio je da su sve zaprimljene sugestije detaljno razmotrene nakon čega je utvrđen konačan tekst prijedloga zakona koji će biti upućen u daljnju proceduru, saopćeno je iz Pres službe KS.

Predstavnici Udruženja poslodavaca ukazali su, tokom susreta s Nenadićem, na određena neslaganja s tekstom zakona. Smatraju da su državni službenici previše zaštićeni, da su njihova (tim zakonom zagarantirana prava) preširoko postavljena i da su u povlaštenom položaju u odnosu na realni sektor.

Istaknuto je da će poslodavci predložiti određene izmjene amandmanski, putem zastupnika u Kantonu Sarajevo. U osnovi su suglasni o drugim ponuđenim rješenjima iz zakona.

Predstavnici Udruženja poslodavaca pohvalili su otvorenu i blisku komunikaciju s Ministarstvom pravde i uprave KS u analizi i rješavanju važnih pitanja, a takva suradnja bit će, po riječima Nenadića, i nastavljena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti