Vijesti

Neum: Predstavljeni projekti Vlade HNK-a za Jadransku euroregiju

12.06.2008. 09:45 / Izvor: Fena

U sklopu I. Jadranskog izložbenog sajma plovila, povijesti brodovlja, kulturnih sadržaja, kulturne baštine, sporta i obrtništva u sportu i nautici u hotelu Zenit u Neumu, jučer su predstavljeni prijedlozi projekta s kojima Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona sudjeluje u radu komisija Jadranske euroregije.

Nakon uvodnih riječi organizatora, okupljenima se obratio predsjednik Vlade Hercegvoačko neretvanskog kantona (HNK) Srećko Boras, koji je pozdravio ideju organiziranja ovakvoga izložbenog sajma, kojega je i pokrovitelj, a koji vidi kao mogućnost promoviranja Hercegovačko-neretvanskog kantona kao pomorske mediteranske regije, priopćeno je iz Vlade HNK-a.

Premijer Boras u svome obraćanju istaknuo je kako Vlada ima vrsne stručnjake koji su predložiti kvalitetne projekte koji zasigurno mogu doprinijeti razvitku kako HNK-a tako i cijele Jadranske euroregije.

Ivan Buntić, član Komisije Jadranske euroregije za zaštitu okoliša, predstavio je dva projekta, i to: "Biološko-ekološke značajke Neumskog akvatorija (more BiH) i Procjena utjecaja gospodarskih aktivnosti na njegovo stanje", te "Identifikacija i očuvanje ugroženih morskih, slatkovodnih i kopnenih habitata, te zajednice biljaka u Sredozemnom području Bosne i Hercegovine".

U svome izlaganju Buntić je naveo kako je zbog zastarjelosti sada dostupnih podataka potrebno izraditi nove koji će biti osnova za dalje strategije u području zaštite okoliša.

Dodao je kako su regije i države u našem okruženja već daleko odmakle, te je potrebno još jače krenuti u stvaranje baza podataka o našim biljnim i životinjskim vrstama, posebno ugroženim i endemičnim.

O projektima izgradnje mrjestilišta ribe u Neumskom akvatoriju i razvitku zaleđa govorio je član Komisije za ribarstvo Perica Bulić, koji je istaknuo važnost izgradnje mrjestilišta na našem području, jer je mlađ, koja se skoro u potpunosti uvozi, neprilagođena našem području.

Antonio Križanac, član Komisije za promet i infrastrukturu govorio je o projektu "Razvitak zračne luke Mostar u centar za multimodalni prijevoz", naglasivši posebno velike mogućnosti za razvitak koje Zračna luka Mostar ima zbog blizine željezničkih kolodvora, cestovnih pravaca, a posebno buduće autoceste 5C.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti