Norveški "Technor Energy", preko svoje kancelarije u Beogradu, investira izgradnju šest malih hidroelektrana u Republici Srpskoj

07.10.2009. 14:44 / Izvor: eKapija.ba
Norveški 'Technor Energy', preko svoje kancelarije u Beogradu, investira izgradnju šest malih hidroelektrana u Republici Srpskoj

Dva građevinska konzorcijuma ostala su u igri za izgradnju šest malih hidroelektrana (MHE) na reci Bosni u RS, čiji je investitor norveški "Technor Energy", prenose "Nezavisne novine".

Miodrag Milićević, predstavnik norveškog investitora je 6. oktobra 2009. godine, nakon otvaranja ponuda pristiglih na tender, koji je objavljen u kancelariji kompanije u Beogradu, izjavio da su validnu dokumentaciju podneli konzorcijum austrijskog "Strabaga" i hrvatske "Ingre", kao i konzorcijum koji predvodi splitski "Konstruktor".

Ostale dve pristigle ponude, austrijskih kompanija "Alpine" i "Porr", ukazuje Milićević, nisi ni otvarane, jer su odbačene kao nepotpune zbog neobezbeđenih tenderskih garancija.

Za mesec dana očekuje se konačan predlog za glavnog izvođača radova.

Norvežani planiraju izgradnju šest MHE na reci Bosni od Doboja do Modriče ukupne snage 74 megavata. Tenderom su tražili izvođača kompletnog projekta, što podrazumeva inžinjering, građevinske radove, nabavku i instaliranje opreme i puštanje elektrana u rad.

Izgradnja dve MHE, "Cijevna 1" i "Cijevna 2", trebalo bi da krene početkom 2010. godine, do kada Pravobranilaštvo RS i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove treba da reše eksproprijaciju zemljišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti