Vijesti

Nova web stranica Micro kreditne Fondacije EKI bazirana na CMS sistemu prilagođena ljudima sa posebnim potrebama

29.05.2008. 13:46 / Izvor: eKapija.ba

Od 5. maja 2008. godine web lokacija vodeće mikrofinansijske institucije u BiH zasnovana je na novom CMS sistemu za upravljanje sadržajem, za razliku od statičnog izdanja iz prošlosti.

Prilikom izrade nove web stranice vodilo se računa i o tome da informacije koje mikrokreditna fondacija EKI Sarajevo objavljuju na svojim internetskim stranicama budu dostupne svima pod jednakim uslovima, bez obzira na platformu koju koriste u svom radu. Kako bi se osigurala pristupačnost EKI internetskih stranica slijedile su se preporuke World Wide Web konzorcija (W3C) Smjernica za osiguravanje pristupačnosti mrežnih sadržaja 1.0 - Nivo usklađivanja "A".

Ovakvim pristupom u mikrokreditnoj fondaciji EKI Sarajevo su vodili računa o tome da nemaju svi korisnici mrežnih stranica iste radne mogućnosti, uslove i sposobnosti I da mnogi:

• ne vide, ne čuju, ne mogu se kretati ili služiti određenim vrstama informacija;

• imaju poteškoća sa čitanjem ili razumijevanjem teksta;

• ne mogu se služiti tastaturom ili mišem (ili ih nemaju);

• imaju samo mogućnost tekstualnog prikaza ili slabu vezu s internetom;

• ne razumiju ili se ne služe bez poteškoća jezikom na kojem je dokument napisan;

• nalaze se u situacijama u kojima su im oči, uši ili ruke usmjerene na druge aktivnosti (npr. u vožnji ili u radu u glasnoj okolini);

• imaju stariju verziju preglednika, drugačiji preglednik i drugačiji operativni sistem.

Iako se u BiH o ovome ne vodi računa, praksa osiguravanja pristupačnosti mrežnih sadržaja ljudima sa posebnim potrebama u razvijenim zemljama postoji već duži niz godina. Naprimjer, usvajanjem dokumenta “eEurope 2002: Accessibility of Public Web Sites and their Content” od strane Evropske komisije prilagođavanje mrežnih sadržaja ljudima sa posebnim potrebama na zvaničnim web stranicama Unije obavezno je u od 2001. godine.

Na ovaj način EKI je još jednom pokazao da vodi računa o potrebama svojih klijenata I zajednice I da je prvi u BiH prilagodio svoju web stranicu u skladu sa tim.

Više detalja možete pronaći na www.eki.ba

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti