Obnovljena proizvodnja u banjalučkom "Vrbasu" trebalo bi da počne 15. maja - Stigle i prve ponude za proizvodnju namještaja

05.05.2008. 13:04 / Izvor: Nezavisne novine
Obnovljena proizvodnja u banjalučkom 'Vrbasu' trebalo bi da počne 15. maja - Stigle i prve ponude za proizvodnju namještaja

"Nova DI Vrbas", novo ime i lice nekadašnjeg banjalučkog giganta drvne industrije, počinje s radom 15. maja, a prvi veliki posao mogao bi da bude realizovan u Turskoj.

"Dobili smo ponudu da opremimo lanac hotela u Turskoj masivnim namještajem koji je bio u dosadašnjem asortimanu fabrike. U Evropi je vrlo malo proizvođača te vrste namještaja. Takođe, pregovaramo i sa švedskim proizvođačem namještaja IKEA o uspostavljanju saradnje", kaže Dragiša Kalinić, direktor "Nova DI Vrbasa".

Ovih dana privedene su kraju posljednje pripreme za početak proizvodnje. Menadžment preduzeća "Niskogradnja" iz Laktaša, koji je kupio nekadašnji "Vrbas", najavljuje da bi do kraja godine pored 200 starih posao trebalo da dobije još 150 radnika. Predstavnici "Niskogradnje" ističu da stari "Vrbas" završava put velike transformacije, čiji je jedini cilj da postane izvozno orijentisana i moderna evropska fabrika. Velika ulaganja u obnovu proizvodnje trebalo bi da rezultiraju mjesečnim izvozom u vrijednosti od milion eura.

"Pred nama je još mnogo posla da bismo dostigli ovako visok plasman. Fabriku smo zatekli u potpuno zapuštenom stanju i trebalo nam je četiri mjeseca da bismo se spremili za početak proizvodnje", kaže Dragiša Kalinić.

Zbog zapuštenosti pogona i planirana ulaganja u prvoj fazi obnove proizvodnje su znatno premašena.

"Nismo očekivali da ćemo u početnoj fazi i tokom pripremnih radova morati uložiti toliko novca. Ali to je bilo neophodno, jer su instalacije bile u vrlo lošem stanju, a morali smo mijenjati i trafo-stanice. Računajući sve poslove koje smo obavili u protekla četiri mjeseca do sada je uloženo gotovo šest miliona KM. Prema procjenama, do kompletne obnove objekata zajedno sa kupovinom novih mašina novi vlasnik će uložiti gotovo istu sumu novca koliko je i platio fabriku, odnosno oko 18 miliona KM", kaže Kalinić, navodeći da je iz pustih hala izvučeno 100.000 metara kubnih otpada.

Kalinić kaže da preostaje i uvođenje savremenog ventilacijskog i toplifikacionog sistema i rasvjete.

Borislav Galić, mašinski inženjer i rukovodilac proizvodnje u firmi "Nova DI Vrbas", koji je i u starom "Vrbasu" radio šest godina, kaže da bi najveći dio starog proizvodnog programa "Vrbasa" trebalo da bude zadržan, a da će njegove izmjene diktirati isključivo novi zahtjevi tržišta.

"Sistem funkcionisanja `Nova DI Vrbasa` biće sličan načinu funkcionisanja starog `Vrbasa`, ali će sada pet proizvodnih hala, u čijem se okviru nalaze parionica i sušara, fabrike masivnog i furniranog namještaja, te fabrika za opremanje enterijera i fabrika tapaciranog namještaja, sada funkcionisati na objedinjen način", objašnjava Galić.

Poslije godina nevjerice da će doći bolje vrijeme za "Vrbas" radnici ne kriju zadovoljstvo i optimizam da će fabrika ponovo krenuti putem uspjeha.

"Bili smo bez posla nekoliko godina i svima nam je drago što će proizvodni pogoni ponovo biti puni i što ćemo ponovo raditi", kaže Predrag Račić, koji na poslovima održavanja radi od 1973. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti