Općina Centar izdaje izvode iz matičnih knjiga za građane iz cijele FBiH

18.07.2014. 12:52 / Izvor: eKapija.ba
Općina Centar izdaje izvode iz matičnih knjiga za građane iz cijele FBiH

Matični ured Općine Centar je od kraja juna 2014. godine, u planiranom roku, započeo sa izdavanjem izvoda iz matičnih knjiga za građane koji su rođeni na teritoriji drugih općina u Federaciji BiH.

Matični ured Općine Centar je od kraja juna 2014. godine, u planiranom roku, započeo sa izdavanjem izvoda iz matičnih knjiga za građane koji su rođeni na teritoriji drugih općina u Federaciji BiH.

Kako je javnosti poznato, 12. maja ove godine u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH stavljen je u funkciju Jedinstveni centralni registar, čime je zvanično počela testna faza funkcionisanja Centralnog matičnog registra (CMR). Ovaj registar omogućava građanima iz 78 općina u Federaciji BiH, te grada Mostara da od 30. juna dobiju izvode iz matičnih knjiga u bilo kojem dijelu ovog entiteta, bez obzira na mjesto prebivališta.

"Iako Matični ured Općine Centar, zbog februarskih dešavanja, radi u vanrednim okolnostima ipak smo uspjeli ispoštovati zadane rokove. Informatičari Općine Centar su kompletne elektronske baze matičnih knjiga Općine prebacili u novi informacioni sistem sa jedinstvenom elektronskom bazom podataka, te su matičarke uspješno okončale obuku i položile posebni stručni ispit za matičare kako nalaže Zakon o matičnim knjigama Federacije BiH", kazala je Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar. Također je napomenula da se samo verifikovani podaci navedeni u izvodima iz matičnih knjiga mogu izdati građaninu, a verifikacija znači da su podaci u elektronskoj bazi podataka i u matičnim knjigama usklađeni.

"U slučaju da druga općina nije verifikovala podatke kontaktiramo telefonom njihov matični ured da verifikuju podatke nakon čega smo u mogućnosti izdati izvod građaninu. Zbog nedavnih poplava jedino se Općina Domaljevac-Šamac iz Posavskog kantona nije uspjela uvezati u Jedinstven centralni registar. Ovom prilikom molim građana za strpljenje prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga jer je sistem u ranoj fazi rada kada postoje manji tehnički problemi koji su neminovini kod realizacije ovakvih velikih projekata", dodala je Beba.

U kasnijim fazama implementacije projekta Centralnog matičnog registra planirano je da nadležne državne institucije imaju mogućnost provjere podataka iz matičnih knjiga, te će se omogućiti da kantonalni MUP-ovi, prilikom izdavanja biometrijskog pasoša ili elektronske lične karte, rade na elektronskim provjerama podataka u matičnim knjigama, umjesto općina, saopćeno je iz službe za informisanje Općine Centar Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti