Pilotiranje mehanizama transparentnosti: Općina Ilidža dio projekta Britanske ambasade

28.01.2021. 08:50 / Izvor: Akta.ba
Pilotiranje mehanizama transparentnosti: Općina Ilidža dio projekta Britanske ambasade

Tema sastanka je projekat "Pilotiranje mehanizama transparentnosti i integriteta organa vlasti na kantonalnom i lokalnom nivou u BiH" koji se finansira iz Britanskog fonda.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, zajedno sa saradnicima, održao je sastanak sa predstavnicom Britanske ambasade Sabinom Đapo te predstavnicima firme Lucid Linx iz Sarajeva, Ninom Karađinović i Nerminom Kadribašićem.

Tema sastanka je projekat "Pilotiranje mehanizama transparentnosti i integriteta organa vlasti na kantonalnom i lokalnom nivou u BiH" koji se finansira iz Britanskog fonda za dobro upravljanje (UK Good Governance Fund), a implementiraju ga firme Tetra Tech iz Velike Britanje i Lucid Linx iz Sarajeva.

Ovaj projekat je nastavak inicijativa Ujedinjenog Kraljevstva za jačanje borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini te unapređenja pružanja usluga građanima. Vlasnik projekta je Britanska ambasada u Sarajevu.

"Britanska ambasada uvidjela je izuzetno veliki značaj općinskog nivoa i odgovornosti općina te je proteklom periodu pažljivo pripremala ovaj projekat. Vrlo pažljivom primjenom seta kriterija izabrane su potencijalne pilot općine i izuzetno nas raduje što je Općina Ilidža pristala da bude dio ovog projekta te se ovim putem zahvaljujem načelniku Muzuru na susretljivosti", istakla je Nina Karađinović.

Takođe, Karađinović je istakla da se ovaj projekat odnosi na pilotiranje izrade jednog paketa mjera transparentnosti i integriteta koji bi obuhvatao set standarda za postupanje u procesima javnog zapošljavanja, javnih nabavki, dodjele javnih sredstava građanima, udruženjima i privredi, dodjeli dozvola i dr., uz dodatne standarde koji se tiču sprečavanja sukoba interesa te prijavljivanja nepravilnosti.

"Općina Ilidža je uvijek spremna da učestvuje u projektima koji su od izuzetnog značaja za naše društvo, pogotovo što želimo da građanima na što transparentniji način predstavimo rad Općine i time opravdamo povjerenje koje su nam dali. Mi smo već ranije započeli određene procese u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetoma Kantona Sarajevo u vidu transprentnosti i jačanja borbe protiv korupcije te nas izuzetno raduje što smo izabrani i što ćemo biti dio i projekta Britanske ambasade", istakao je načelnik Muzur.

Krajnji cilj ove inicijative u jedinicama lokalne samouprave će biti „knjiga standarda“ koja će biti brendirana i predstavljena građanima te će na taj način biti vidljivo da je integritet i transparentnost na visokom mjestu među prioritetima Općine Ilidža.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim projektima koje realizira Britanska ambasada, te je projekt menadžerica Sabina Đapo informisala načelnika Muzura o aktivnostima koje će se provoditi u narednom periodu kao i o načinima i projektima za nastavak saradnje Britanske ambasade i Općine Ilidža.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti