Planiranjem urbane mobilnosti moguće promijeniti saobraćajnu sliku u KS

09.07.2019. 12:06 / Izvor: Akta.ba
Planiranjem urbane mobilnosti moguće promijeniti saobraćajnu sliku u KS

Riječ je o prvom koraku u okviru procesa pripreme tog, za razvoj Kantona Sarajevo i grada Sarajeva, važnog dokumenta.

U cilju realizacije aktivnosti vezanih za izradu Plana održive urbane mobilnosti za Kanton Sarajevo danas je organizovana radionica na kojoj su učestvovali predstavnici različitih grupacija s ciljem da se kroz participativni pristup dođe do prihvatljivih rješenja za sve u saobraćaju, ali i mobilnosti građana, a sve u cilju postizanja kvalitetnijeg života građana i građanki Sarajeva.

Kako je istakao, tim povodom, stručni savjetnik u Ministarstvu saobraćaja KS Emir Hota taj koncept razvijen je na nivou Evropske unije, te podržan od evropske komisije i drugih njihovih institucija.

"Planiranje mobilnosti u skladu sa ovim konceptom i provođenje planiranih mjera koje su njime predviđene promijenile su saobraćajnu sliku mnogih gradova u svijetu te značajno uticali na poboljšanje kvaliteta života u njima", poručio je Hota.

Riječ je o prvom koraku u okviru procesa pripreme tog, za razvoj Kantona Sarajevo i grada Sarajeva, važnog dokumenta.

Po riječima, Ann Loffing predstavnice firme SEE Change Net, koja organizira radionicu, pješačenje, biciklizam, javni prijevoz su samo neki od oblika ekološki prihvatljivih vidova saobraćaja, a transport u tome ima vrlo važnu ulogu.

Upravo se zbog toga mora razmišljati o kvalitetu života ljudi koji naseljavaju urbana područja, jer u najvećem broju slučajeva dosadašnji način potreba za kretanjem prouzrokuje štetne posljedice kao što su zagađenje zraka, koje ima štetne posljedice po zdravlje ljudi.

"Mobilnost je nešto što se tiče svih građana", istakla je Loffing.

Istaknuto je, kako se usvajanjem ovog plana osigurava i mogućnost korištenja sredstava međunarodnih institucija, kao što su Evropska banka za razvoj (EBRD), Svjetska banka i Evropska investicijska banka (EIB), te mogućnost povlačenja grant sredstava iz europskih fondova koji su predviđeni za realizaciju pomenutog plana.

Kanton Sarajevo je partner u Projektu „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope – gradovi JIE prema održivom, čistom i energetski efikasnom prevozu, koji je financiran od njemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementira ga Njemačka razvojna agencija – GIZ, u okviru svog Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Europu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), saopćeno je iz Press službe KS. a

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti