Počelo uređenje zemljišta za gradnju kombinovane toplane - elektrane u Zenici

11.11.2011. 14:51 / Izvor: eKapija.ba
Počelo uređenje zemljišta za gradnju kombinovane toplane - elektrane u Zenici

Danas su zvanično počeli radovi na pripremi terena za izgradnju Kombinirane termoelektrane-toplane u Zenici. U posao je ušla firma Geosonda iz Zenice, koja će u naredna četiri mjeseca pripremiti teren za početak gradnje najveće investicije u poslijeratnom razdoblju u Bosni i Hercegovini. Investicija je vrijedna oko 402 miliona eura. Ovo je zajednički projekat Općine Zenica i kompanije KTG AG Lugano iz Švicarske.

U aprilu ove godine potpisan je ugovor o izgradnji sa kompanijama, Ferrostaal (Njemačka) i konzorcijem „Christof Group“ (Austrija). Buduća Termoelektrana – toplana proizvodit će 390 megavata električne energije i 170 megavata toplotne energije.

Za realizaciju strateškog projekata priprema se teren veličine 45.861 kvadratnih metara, i slobodno se može reći, da je ovo historijski trenutak za Zenicu i šire okruženje. U martu iduće godine, postavljanjem kamena temeljca, ozvaničit će se početak gradnje Termoelektrane - toplane, navodi se u saopćenju Općine Zenica.

Centrala će se graditi u fazama sa ukupnim instalisanim kapacitetom koji će po projektu biti dostignut sredinom 2014. godine. Gradit će se po međunarodnim standardima i bit će usklađena sa zakonima i graditeljskim standardima i propisima. Zasniva se na tehnologiji američke kompanije General Elektric, po procjenama druge kompanije po veličini u svijetu.

Realizacijom projekta Zenica će trajno riješiti problem daljinskog grijanja u gradu, a omogućit će širenje mreže, čime će se direktno utjecati na smanjenje zagađenja u našoj općini.

Od projekta se očekuje unapređenje kvaliteta života u gradu i regiji. Izvijesno je da će projekat donijeti nova radna mjesta i upošljavanje firmi iz oblasti proizvodnih i uslužnih djelatnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti