Vijesti / REGIJA

Počinje rasprodaja Mercator centara u BiH

17.10.2018. 10:50 / Izvor: seebiz.eu

Beogradska kancelarija američkog savetnika za nekretnine – CBRE uspješno je savjetovala Mercator u procesu prodaje 10 tržnih centara u Sloveniji, ukupne vrijednosti 116,6 mil EUR. Kao dio transakcije, Mercator će zakupiti dijelove svakog centra za poslovanje svojih supermarketa.

Prateći prodaju Mercator centra u Beogradu, krajem 2017. godine, sadašnja prodaja austrijskoj kompaniji Supernova dio je Mercatorovog projekta monetizacije, kojim nastoji da smanji dug grupe, ali i doprinese njenom dugoročnom razvoju.

CBRE je ekskluzivni zastupnik u procesu prodaje 17 tržnih centara širom Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prodaja centara u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini još uvijek je u toku.

"Potpisivanje ugovora predstavlja čvrst temelj za uspješno postizanje ključnih ciljeva koji očekuju Mercator Grupu u budućnosti. Potpisivanjem ugovora mi smo, zapravo, postavili dobru osnovu za novi ciklus investicija, posebno novim distributivno-logističkim centrom u Ljubljani, kojim bi Mercator trebalo da smanji troškove logistike, kao i da pojednostavi i ubrza stopu po kojoj se procesi rada odvijaju. Značajno redukovanje troškova predstavlja, takođe, bolju osnovu za nagrađivanje truda i znanja svih koji Mercatoru doprinose da osigura uspješnu budućnost", izjavio je Tomislav Čizmić, predsjednik Upravnog odbora Mercator Grupe.

Frank Albert, vlasnik Supernova Grupe, naglašava važnost ovog dogovora.

"Transakcija je obavljena na pravi način, doprinoseći dugotrajnom odnosu. Ovaj sporazum će osigurati vodeću tržišnu poziciju kompaniji Supernova, kao i Mercatoru. Dok Supernova proširuje svoj portfolio dobro uspostavljenih tržnih centara u najvećim slovenačkim gradovima, Mercator može da se fokusira na svoju primarnu delatnost, kao trgovinski lanac. Radujemo se nastavku ovog prijateljskog partnerstva", istakao je Albert.

Uroš Grujić iz kompanije CBRE, koji je vodio proces prodaje u ime Mercatora, naveo je da ovaj dogovor predstavlja još jedan dokaz povećanja interesovanja investitora u regionu.

"Ponosni smo što smo bili savjetnici Mercator Grupe u ovako značajnom sporazumu. Slovenija je veoma važno tržište za CBRE, budući da se ona smatra najpozitivnijim tržištem od svih zemalja jugoistočne Evrope koje pokrivamo. S obzirom na veličinu portfolija, ovo je bio vrlo složen dogovor. Nadamo da ćemo u narednih nekoliko mjeseci zatvoriti i prodaju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", rekao je Grujić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti