Vijesti

Podrška poljoprivrednicima gornjovrbaske regije

21.02.2009. 10:05 / Izvor: Fena

U organizaciji Nezavisnog udruženja poljoprivrednih proizvođača gornjovrbaske regije (NUPP) i Općine Bugojno danas je održan sastanak na kojem je prezentiran projekt podrške poljoprivrednim proizvođačima putem kreditnih poticajnih sredstava a koji se provodi u sklopu programa USAID-LAMP.

Veliki broj prisutnih izrazio je zainteresiranost za uzgoj jagodičastog voća a posebno maline, visokožbunaste američke borovnice, trešnje, višnje i kupine.

"Radi se o kreditnom programu sa vrlo povoljnom kamatnom stopom od 6,99 posto i grejs periodom od jedne do tri godine. Mislim da je ovo program koji može ljudima sa manjim posjedima dati jednu sigurnost prinosa", istakao je Ismail Tupara, predsjednik NUPP-a.

Poljoprivrednici koji uđu u projekt zasada maline na proljeće već dogodine trebali bi imati rod od 1 do 1,5 tonu čime im se pruža mogućnost da u jednoj sezoni otplate ukupno kreditno zaduženje.

Istaknut je, također, doprinos Općine Bugojno koja je u budžetu za 2009. godinu po prvi put planirala značajna poticajna sredstva za razvoj poljoprivrede.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti