Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podrumi Vukoje: Otvaranje galerije i proslava 120 godina carskih vinograda

06.03.2014. 10:05 / Izvor: eKapija.ba

Prošla godina je za Podrume Vukoje 1982 bila više nego uspješna. Naime dobili su veliko priznanje za svoj rad.  Proglašeni su za najbolji vinariju Jugoistočne Evrope, što je za njih posebno značajno budući da na ovom području postoji veliki broj vinara, tako, da kako kažu, bilo je čast izdvojiti se po kvalitetu. Ukupno je na njihovu adresu u 2013. godini stiglo šest zlatnih i srebrnih medalja, sa najvećeg svetskog ocijenjivanja AWC Vienna, dok u svojoj trofejnoj sobi imaju preko 150 priznanja.

"Nagrada je veliki podsticaj, ali i dokaz da ono čemu mi stremimo od samih početaka, a to je kvalitet a ne kvantet, je pravi put kojim se treba iću u vinarstvu i vinogradarstvu", kaže za eKapija.ba Julija Vukašinović, brend manager Podruma Vukoje 1982.

U asortimanu Podruma Vukoje nalazi se veliki broj sorti, ali oni prije svih izdvajaju dvije autohtone.

"Najpopularnije su dvije sorte koje su autohtone, lokalne, žilavka i vranac. Žilavka je dugo na ovim prostorima i dolazi sa carskih vinograda, jedno posebnog mikrolokaliteta koji ove godine slavi 120 godina. Vranac, za koji se može reći da se odomaćio i sve češće se bilježi kao primjerak kako sorta treba izgledati i kakva sve svojstva treba imati. Posebno priznanje našem vrancu je dala najpoznatija vinska kritičarka i autorica biblije svjetskih vina „Wines Grapes“ Jancis Robinson uvrstivši ga kao pravog prestavnika ove sorte", priča ona.

Osim toga u njihovim zasadima, koji se prostiru na 30 hekara ima još puno sorti, pa i onih internacionalnih, kao što su Chardonnay, Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Syrah... Ove godine su zasadili i novih pet hektara na kojima se nalazi dubrovačka malvazija i tamjanika.

Podrumi Vukoje svoja vina izvoze u mnoge zemlje širom svijeta, kao npr. u EU, Kinu a od prošle godine i u Ameriku.

Julija kaže da su veoma zadovoljni impresijama ljudi koji konzumiraju njihovo vino, te da se oni svakodnevno interesuju da dođu da vide gdje nastaju vina. Obilaze ih ljubitelji vina iz mnogih zemalja, a u posljednje vrijeme najčešće iz Austrije i Skandinavije.

Ona ističe da kultura ispijanja vina u našoj zemlji nije na nekom zavidnom nivou, ali se kreće uzlaznom putanjom."Ljudi danas jako žele da se upoznaju sa vinom kroz razne edukacijske kurseve, škole vina, a danas je poznavati vino stvar kulture.  Kod nas tu ljudi poprilično lijepo prihvatili", navodi.

Brend manager Podruma Vukoje kaže da redovno učestvuju na sajmovima, a posebno na specijalizovanim koje se dešavaju kako u našoj zemlji, tako i u regionu.

"Uvijek je bitno da čujete glas ljudi koji su eminentni u ovom području, tako i samih uživaoca u vinu i važno nam je da ljudi kažu šta misle, šta im se dopada u vinima. To djelimično može usmjeriti našu putanju u kreiranju vina", ističe.

Upravo su se vratili sa Sajma turizma u Beograd. Ovaj put su stajali na turističkoj strani jer im je turizam sekundarna grana budući da je kroz njihov vinski podrum prošlo više od 20 000 ljudi.

Također u njihovoj vinari ulaganja u nove tehnologije su uvijek prisutna, te da bez modernih tehnologija ne bi mogli biti u prilici praviti vrhunska vina.

Što se tiče planova, ona kaže da su kod njih svake godine veliki planovi.

"2014. godina je godina velikih planova. Za mjesec dana otvaramo jedinstvenu galeriju koja se nalazi na šestom i sedmom spratu naše vinarije. Galerija koja još nije viđena na našim prostorima i koja je za nas jedan veliki projekat. Opet moram pomenuti veliki broj hodočasnika koji prođe kroz naše podrume i koji su nas potaknuli da im trebamo napraviti jedan komplet ambijent i ugođaj. To će biti mjesto gdje će se promovisati Hercegovinu u malom kako kroz eno ponudu, tako i kroz gastro. Posjetioci će imati priliku da uživaju u fenomenalnom pogledu na cijeli grad Trebinje i na naše vinograde", priča Vukašinovićeva.

Pored otvaranja galerije, ove godine planiraju i proslavu 120 godina carskih vinograda. Radi se o vinogradima koje je austrougarska monarhija zasadila krajem 19. vijeka na ovim prostorima. I tada je tu bila zasađena žilavka, a ta vina su se pila isključivo na Bečkom dvoru.

"Mi smo „skinuli prašinu“ sa tog velikog carskog vina- žilavke te danas i obični ljudi mogu uživati u ovom vinu. I evo ove godine ćemo proslaviti 120 godina carskih vinograda", kaže naša sagovornica na kraju razgovora.

A.Šulović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti