Autohtone sorte

Hercegovačka vina najbolji ambasadori regije u svijetu

15.02.2023. 11:54 / Izvor: SRNA
Hercegovačka vina

Vukoje smatra da su trebinjski i hercegovački vinari mnogo doprinijeli razvoju turizma u Hercegovini i Trebinju, jer je veoma bitna ponuda za turiste.

Hercegovina ima idealne uslove za vrhunsku proizvodnju vina, i to visokog kvaliteta od autohtonih sorti, što je prepoznato i u svijetu, gdje su hercegovačka vina najbolji ambasadori ove regije, rekao je direktor Podruma i vinarije "Vukoje" Radovan Vukoje.

Ovaj poznati hercegovački vinogradar rekao je da vinarstvo u trebinjskom kraju iz godine u godinu ide ka vrhunskoj proizvodnji.

"Hercegovina ima idealne klimatske i pedološke uslove za proizvodnju vrhunskih vina i to treba iskoristiti. Trebinje je na idealnoj poziciji na osam kilometara od mora, a blizu su i planine koje daju kontinentalnu klimu, što sve skupa ima efekat na proizvodnju grožđa", pojasnio je Vukoje.

Vukoje je rekao da je "carsko vino žilavka" iz 2018. godine ove godine uvršteno među 100 najboljih vina svijeta, po najznačajnijem londonskom vinskom časopisu.

"To je velika nagrada i za cijelu Hercegovinu, jer tako se hercegovačko vinogorje promoviše na najbitnijim vinskim mjestima na svijetu", rekao je Vukoje.

On je naveo da je vino "vranac" rezerva iz podruma "Vukoje" u protekla dva mjeseca najbolje ocijenjeno vino u regionu od najpoznatijeg svjetskog vinskog kritičara Džejmsa Saklinga.

"To dovoljno govori o tome koliko su domaće autohtone sorte dobre, koliko je veliki njihov kvalitet i koliko se potrebno baviti njima", rekao je Vukoje u čijem se podrumu godišnje proizvede 200.000 flaša vina, od čega se 40 odsto izvozi na tri kontinenta.

On je napomenuo da vinarija "Vukoje" izvozi vina u Sjedinjene Američke Države, Evropu i Aziju, te da su na svim tim svjetskim vinskim probirljivim tržištima ova vina najbolji ambasadori Hercegovine i znak raspoznavanja hercegovačkog kvaliteta.

"U Hercegovini se generalno proizvode vrhunska vina od autohtonih sorti, a jedina vodilja svim vinarima treba da bude kvalitet vina. Ako imamo vrhunski kvalitet, na taj način ćemo napraviti veliki iskorak na tržište", rekao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, istočna i zapadna Hercegovina nisu veliko vinogorje, jer u ovoj regiji ima oko 5.000 hektara pod vinovom lozom, dok je Evropska unija odobrila da se može saditi 10.000 hektara, što znači dvostruko više vinove loze.

Vukoje smatra da su trebinjski i hercegovački vinari mnogo doprinijeli razvoju turizma u Hercegovini i Trebinju, jer je veoma bitna ponuda za turiste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti