Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Potpisan memorandum o razumijevanju USAID-a i osam općina

08.04.2014. 16:24 / Izvor: eKapija.ba

U općinskoj vijećnici u Ljubuškome danas je potpisan Memorandum o razumijevanju između USAID- Sida Projekta unapređenja lokalnoga razvoja (GOLD) i općine Tomislavgrad, priopćeno je iz Ureda načelnika općine Tomislavgrad.

Uz spomenutu općinu koju je predstavljao načelnik Ivan Vukadin, Memorandum o razumijevanju još su potpisali načelnici  partnerskih jedinica lokalne samouprave: Bileća, Čapljine  Čitluka, Konjica, Nevesinja, Širokog Brijega i Trebinja.

Nakon uvodnog obraćanja Marka McCorda, direktora USAID-Sida GOLD projekt, Davida J. Bartha, direktora USAID BiH te Nevenka Barbarića, načelnika općine Ljubuški održana je zajednička video prezentacija partnerskih općina te potom zajedničko potpisivanje Memoranduma o razumijevanju.

Glavni je cilj USAID-SIDA projekta unapređenja lokalnog razvoja (GOLD)  snažna potpora lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. USAID-Sida GOLD projekt razvija model održivog lokalnog ekonomskog razvoja pri čemu će partnerske općine kreirati model ekonomskoga razvoja, koji će biti primjenjiv u cijeloj zemlji kao temelj za održiv ekonomski rast, priopćeno je iz tomislavgradske općine.

Sa ciljem stvaranja novih radnih mjesta projekt će raditi sa privatnim i javnim sektorom na primjeni programa za strukovno usavršavanje mladih ljudi koji će na taj način steći vještine potrebne za razvoj lokalne ekonomije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti