Potpisan Ugovor za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za HE Ustikolina

26.01.2009. 13:13 / Izvor: Fena
Potpisan Ugovor za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za HE Ustikolina

Konzorcij Energoinvest, lider, IPSA Sarajevo, i POYRY Energi GmbH iz Beča najpovoljniji je ponuđač, po tenderu koji je JP Elektroprivreda BiH raspisala u julu 2008. godine, za izradu investiciono-tehničke dokumentacije za HE Ustikolina.

To je potvrđeno 26.01.2009. godine potpisivanjem Ugovora o izvođenju potrebnih istražnih radova i izradi idejnog projekta, koji treba da ponudi optimalno rješenje u tehno-ekonomskom i okolinskom kontekstu, a koji su u direkciji JP EPBiH potpisali generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Amer Jerlagić i predstavnik konzorcija, generalni direktor Energoinvesta Džemail Vlahovljak.

Kako je istaknuto prilikom potpisivanja ugovora, planirani rok za završetak ovog projekta je deset mjeseci od potpisivanja ugovora čija vrijednost iznosi 2,32 miliona KM.

Idejni projekt treba razraditi do nivoa koji omogućava definiranje tehničkog rješenja koje omogućava sagledavanje predmjernih građevinskih radova i odredi specifikaciju opreme za sva postrojenja, na osnovu kojih će se izračunati visina ukupne investicije te da posluži kao osnova za izradu tenderske dokumentacije za izvođenje građevinskih radova i nabavku elektromašinske opreme.

Procijenjena vrijednost kompletnog projekta HE Ustikolina je 180,2 miliona KM a planirani rok izgradnje je oko pet godina.

HE Ustikolina, čije pregradno mjesto za branu te njena visina, omogućavaju minimalno potapanje terena, imat će instaliranu snagu od 63,6 MW (3x21,2) i ostvarivat će godišnju proizvodnju od 255 GWh, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti