Vijesti / SVIJET

Prihodi Vatikana drastično umanjeni zbog korona pandemije

Agencije navode da su se u posljednje četiri godine prihodi kretali oko 270 miliona eura.

17.05.2020. 09:23 / Izvor: SRNA

Prihodi Vatikana ove godine bit će umanjeni najmanje za četvrtinu zbog pandemije virusa korona, a ukupan pad mogao bi da bude do 25 miliona eura.

Pandemija je izazvala haos u vatikanskim finansijama, primoravši grad-državu da posegne duboko u rezerve i uvede jednu od najstrožih mjera kontrole troškova, uključujući zabranu putovanja i održavanja velikih događaja.

Rimokatolička crkva ima dva budžeta. Jedan se odnosi na  "vladu" Katoličke crkve, koja je u međunarodnom pravu priznata kao suvereni entitet.

Taj budžet uključuje cetralnu administraciju i ambasade koje održavaju diplomatske odnose u više od 180 zemalja.

Prihodi se ostvaruju od nekretnina, ulaganja i darova, poput godišnjeg prikupljanja donacija krajem juna na akciji poznatoj kao "Petrov novčić".

Najviše priloga dolazi iz SAD, Njemačke i Italije.

Na taj način Vatikan svake godine skupi na desetine miliona dolara, ali je ove godine "Petrov novčić" odgođen za 4. oktobar.

Drugi budžet odnosi se na grad Vatikan, koji se puni prihodima od vatikanskih muzeja, u kojima su izložena neka od najznačajnijih djela svjetske umjetnosti.

Taj budžet uobičajeno bilježi višak.

Međutim, sa pandemijom sve se poremetilo.

Dotok novca od vatikanskih muzeja, koje je prošle godine posjetilo oko sedam miliona ljudi, drastično je smanjen jer su zbog korone zatvoreni još 8. marta.

Godišnje, ti muzeji zarade oko 90 miliona eura.

Finansijski stručnjaci procjenjuju da, za sada, Vatikanu još ne prijeti bankrot.

Istovremeno, u Vatikanu moraju da isplaćuju sva radna mjesta i oko 5.000 saradnika.

Inače, "vatikanska vlada" posljednji put je objavila svoje račune za 2015. godinu, kada je zabilježen deficit od 12,4 miliona eura, dok je država Vatikan ostvarila prihod od oko 60 miliona eura.

Agencije navode da su se u posljednje četiri godine prihodi kretali oko 270 miliona eura, a uglavnom su ostvarivani od donacija, iznajmljivanja nekretnina, ulaganja i turizma.

Rashodi su prosječno iznosili 320 miliona eura, od kojih je 45 odsto bilo za troškove osoblja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti