Prijavite se: Općina Novi Grad pomaže razvijanje biznisa

14.05.2018. 13:37 / Izvor: Akta.ba
Prijavite se: Općina Novi Grad pomaže razvijanje biznisa

Općina Novi Grad Sarajevo objavila je tri poziva koja će pomoći razvijanje biznisa i nezaposlenim da lakše dođu do posla.

Općina Novi Grad Sarajevo objavila je tri poziva koja će pomoći razvijanje biznisa i nezaposlenim da lakše dođu do posla uz programe dokvalifikacije ili prekvalifikacije.

Predmet prvog Javnog poziva je odabir banke - partnera za plasiranje kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamata od strane Općine Novi Grad Sarajevo za privredne subjekte koji posluju na području općine Novi Grad Sarajevo (LOT I) i početnike u biznisu uz mogućnost korištenja kreditno- garantnog fonda (LOT II), pri čemu Banka može aplicirati za jedan ili oba LOT-a.

Kako je navedeno, poziv je raspisan u cilju očuvanja postojećih i generisanju novih radnih mjesta, kao i pružanja podrške početnicima u biznisu da pokrenu vlastite biznise.

Predviđena sredstva za potrebe regresiranja dijela kamatne stope biće dodijeljena u okviru dva LOT-a. LOT I - za podsticaj privrednim subjektima putem regresiranja dijela kamatne stope u 2018. godini - 350.000,00 KM i LOT II - za podsticaj početnicima u biznisu u 2018. godini - 50.000,00 KM (za regresiranje dijela kamatne stope) i 50.000,00 KM (za potrebe kreditno-garantnog fonda).

Druga poziv odnosi se na podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava za sufinansiranja troškova samostalnih poduzetnica/ka - početnika u biznisu. Korisnici ove podsticajne mjere su: Obrti, trgovinske ili ugostiteljske radnje registrovane kao osnovna djelatnost u nadležnim općinskim Službama počev od 01.01.2018. godine, sa sjedištem na teritoriji općine Novi Grad Sarajevo ili su osnovane od strane nezaposlenih lica sa teritorije općine Novi Grad Sarajevo. Korisnici ove podsticajne mjere ne mogu po istom osnovu biti i korisnici podsticaja drugih institucija (Kanton Sarajevo, Federacija BiH).

Isplata podsticaja će se vršiti dvije godine na kvartalnom nivou a na osnovu sklopljenog ugovora i ispunjenja definisanih prava i obaveza.

Treća poziv usmjerena je prema poslodavcima/centrima za obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju za prijavu za učešće u Programu „Obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca" općine Novi Grad Sarajevo.

U cilju realizacije podsticajne mjere- Programa „Obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca" Općina Novi Grad Sarajevo poziva sve zainteresovane poslodavce/centre za obuku, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju (u daljem tekstu: Centar), prvenstveno s područja ove općine, Kantona Sarajevo, ali i šire da se prijave za učešće u navedenom Programu, koji se realizuje obukom, dokvalifikacijom i prekvalifikacijom nezaposlenih osoba sa evidencije Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo kod poznatog poslodavca.

Rok za prijave je15 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti