Privredna slika KS: Turizam u porastu, drvna industrija strateški sektor

27.09.2017. 16:55 / Izvor: Akta.ba

U okviru drugog panela koji je bio posvećen IT sektoru i turističkim potencijalima istaknuto je kako je ovo Region od svjetskog značaja kada su u pitanju ova dva sektora.

U okviru Međunarodne poslovne konferencije Kantona Sarajevo 2017 koja je danas održana u Sarajevu, održana su i tri panela. Prvi panel je bio posvećen Javnom - privatnom partnerstvu.

Šemsa Alić, ekspert za javno - privatno partnerstvo, kazala je kako stalno pričamo kako nema investitora, međutim nisu problem investitori, nego mi nemamo još spremne projekte.

Ismar Alagić, direktor TRA agencije govoreći u okviru ovog panela je kazao kako moramo stvarati bolji ambijent za investitore i projekte učiniti adekvatnim.

"Govorimo o investitorima a nemamo vode u 21 vijeku. Ovo treba biti signal da preventivno djelujemo", kazao je Alagić, te podcrtao kako KS treba učiniti sve da bude sredina u kojoj je veoma ugodno biti građanin, u kojoj je zadovoljstvo biti radnik i u kojoj je poželjno biti investitor.

U okviru drugog panela koji je bio posvećen IT sektoru i turističkim potencijalima istaknuto je kako je ovo Region od svjetskog značaja kada su u pitanju ova dva sektora.

Nermin Muzur, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo kazao je kako raspolaže sa zavidnim rezultatima i koji su puno veći od svjetskog rasta turista.

Prema njegovim riječima u Sarajevu za prvih osam mjeseci ove godine imamo rast za 18 posto, turista i broja noćenja.  Ovo je kako kaže, jedan vrhunski rezultat.

Philippe Lebrasseur ispred klastera Montage akcenat je stavio na planinski turizam.

Kazao je kako je zatečen ekspanzijom turizma u Kantonu Sarajevu i još uvijek razmišljaju o strateškim pravcima koja treba da zauzmu.

Napomenu je kako turizam ovisi o drugim sektorima, kao sto su standardi pružanja usluga, te saobraćajna infrastruktura.

U okviru ovog panela predstavljene su i tri firme iz IT sektora Mistral Tehnologies, OSS i Purple Key.

U okviru trećeg panela "Razvojne šanse strateška grana privrede-ključne teme (metalni sektor, drvno-prerađivački sektor i poljoprivredno-prehrambeni sektor)" govorili su Šemsa Alimanović, ispred Privredne komore KS, Adnan Hajdarpašić, direktor Ama Adriatic iz Sarajeva, Adnan Ploha, oblasti za šumarstvo KJP Sarajevo šume i Damir Ferović, direktor ZERAA Agriculture Investment & Management.

Šemsa Alimanović za Akta.ba je kazala kako je ovo bio ovo jedan od najznačajnijih panela na današnjoj konferenciji.

"Strateški sektor privrede je drvna industrija, čiji je izvoz preko milijardu. Čak 30 posto od izvoza je iz Kantona Sarajevo, te se u ovom sektoru vide velike šanse razvoja", kazala je Alimanović.

Napomenula, je da i pored toga što je drvna industrija pozitivna priča ima mnogo problema u razvoju i plasiranju proizvoda na ino tržišta. Jedan od preoblema je nepostojanje Zakona o šumama, necertificirane šume...

Prvi dan konferencije završen je bilareralnim razgovorima privrednika, nakon čega je upriličen i turistički obilazak sa panoramskim pogledom na grad.

U okviru održavanja Konferencije za sutra je planirana posjeta firmama sa područja Kantona Sarajevo i to Ećo Company i Željezari ilijaš.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti