Izvršni direktor MOL-a: U debati o regulaciji cijene plina pobijedio je Orban

24.11.2021. 08:25 / Izvor: Akta.ba
Zsolt Hernádi

Zsolt Hernádi, predsjednik i izvršni direktor MOL-a, detaljno je u ponedjeljak navečer u ekskluzivnom intervjuu za nacionalnu mađarsku televiziju ATV govorio o najtežoj kalvariji u svom životu.

Zsolt Hernádi, predsjednik i izvršni direktor MOL-a, detaljno je u ponedjeljak navečer u ekskluzivnom intervjuu za nacionalnu mađarsku televiziju ATV govorio o najtežoj kalvariji u svom životu, o kaznenom procesu u Hrvatskoj, u kojem je osuđen na 2 godine zatvora zbog čega za njim postoji međunarodna tjeralica. Novinaru Egonu Rónaiju također je otvoreno govorio o svom odnosu s čelnicima države, svojim privatnim poslovima i vječnoj privrženosti rodnom gradu Esztergomu.

Hernádi već 20 godina vodi MOL Grupu, međunarodnu naftnu i plinsku tvrtku sa sjedištem u Budimpešti, a tijekom tog razdoblja radio je s četiri mađarska premijera. Iskreno je govorio o svađama i sukobima sa svima njima, ali i kako je sa svima njima uvijek uspijevao održati korektan odnos. Otkrio je i da je njegova najoštrija debata s Viktorom Orbanom bila o regulaciji cijena plina i nafte 2001. godine, kada je shvatio da obje strane mogu biti u pravu u raspravi između poslovnog čovjeka i političara, ali samo jedna može pobijediti, a ta rasprava, u to vrijeme, završila je pobjedom Orbana.

Hernádi je u intervjuu detaljno govorio o svom kaznenom suđenju u Hrvatskoj. Optužen je 2013. godine od hrvatskog Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Isprva je mislio da je došlo do nesporazuma, no ubrzo je postalo jasno da će se raditi o ozbiljnom slučaju. Prema njegovim riječima, u tu parnicu su ga uvukli jer se hrvatski premijer Ivo Sanader želio politički reaktivirati - a kako bi to spriječili, "službe" i cijeli "državni stroj" Hrvatske udružili su se kako bi spriječili Sanaderov povratak. Da bi se to postiglo, trebalo je stvoriti slučaj na temelju činjenice da je MOL tijekom 2000-ih u nekoliko krugova kupio gotovo 50 posto hrvatske nacionalne naftne kompanije INA-e, a također je dobio i upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji za vrijeme premijera Sanadera. U sklopu kaznenog postupka hrvatske vlasti sklopile su sporazum o priznanju krivnje s jednim od najbogatijih ljudi Hrvatske (Robert Ježić), koji je tada bio u zatvoru. Suština dogovora bila je da će ga, ako da inkriminirajuće svjedočenje protiv Zsolta Hernádija i Ive Sanadera, izvući iz zatvora i obustaviti postupak protiv njega.

Ovo je jedino svjedočenje na kojem se temelji cijela optužba i presuda. Hernádi je u Hrvatskoj osuđen na 2 godine zatvora i zbog toga za njim postoji međunarodna tjeralica. Hrvatska je u međuvremenu pokrenula arbitražni spor u Švicarskoj u kojem su MOL i Hernádi proglašeni nevinim po svim optužbama.

Mađarsko državno odvjetništvo također je zaključilo da nije počinjeno kazneno djelo. Ipak, zbog Interpolove tjeralice, predsjednik MOL-a ne može ići u inozemstvo u privatne ili poslovne svrhe.

Zsolt Hernádi govorio je i o svojim privatnim poslovima, snažnoj privrženosti rodnom gradu Esztergomu i reorganizaciji Zaklade Sveučilišta Corvinus.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti