Grubišić o otkupu INA-e od MOL-a: Država se ne treba u to upuštati

26.11.2021. 10:42 / Izvor: Akta.ba
Andrej Grubišić

Posljednjih se tjedana ponovno aktualizirala priča o mogućem preuzimanju MOL-ova udjela u Ini u režiji države.

Posljednjih se tjedana ponovno aktualizirala priča o mogućem preuzimanju MOL-ova udjela u Ini u režiji države. Riječ je o sad već pet godina staroj najavi hrvatskog premijera Plenkovića koja nikako da doživi konkretizaciju, navodi glavni urednik hrvatskog Tportala, Siniša Malus, u uvodu razgovora s vlasnikom financijske konzultantske kuće i najcjenjenijim regionalnim ekonomskim analitičarem, Andrejom Grubišićem.

Konzultantska kuća Lazard Vladi je prije više od godinu dana predstavila završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine, no financijski detalji nikad nisu otkriveni. Ne zna se koliko bi to koštalo, a ne znamo ni kako bi se taj eventualni otkup financirao, znamo samo to da je iz hrvatske Vlade rečeno kako to ne bi 'išlo na teret proračuna'.

Ekonomski analitičar i konzultant Andrej Grubišić jasan je u izjavi za tportal - država se u ovaj poduhvat ne bi trebala upuštati.

"Država u to ne treba ulaziti, ima barem pet ili deset razloga za to. Najvažniji razlog je činjenica da se država ne treba baviti poduzetništvom. Nije stvar dobrih namjera ili loših namjera. Povijest nas uči - koncentracija političke moći u kombinaciji s političkim strastima i populizmom može dovesti do loših odluka. A reperkusije će snositi hrvatski građani", jasan je Grubišić.

Nije to kritika politici već je to činjenica, dodaje. Uostalom, nijedna od 14-15 naftnih kompanija u široj regiji nisu u većinskom državnom vlasništvu.

A državi većinsko vlasništvu Ini zapravo i nije potrebno - najbolje je to pokazao recentni primjer sa zamrzavanjem cijena goriva.

"Država ima zakonodavnu moć. Jednim potezom može omogućiti nešto ili ograničiti. Vidimo to i u slučaju cijene goriva - država ima alate i nametnula je ograničenje, a nije vlasnik kompanije", poručuje Grubišić.

Možda i najvažnije - strani investitori su nikad važniji u pandemijskoj ekonomskoj stvarnosti. Trebaju nam zdrave strane investicije, a ne crony kapitalizam, poručuje Grubišić.

"Moramo odvojiti je li netko radio neke radnje koje nisu radne u skladu sa zakonom. Ja to ne znam, ali to mora riješiti sudstvo. To nisu okidači, netko pokušava na temelju niskih strasti progurati ideju o državnom vlasništvu u Ini, a to nije dobro", kaže Grubišić.

Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj je izrazito bitno, a ono funkcionira odlično, ali samo pod uvjetom da se država što manje malo upliće u ekonomske tokove. Relaksirajte investicijsko okruženje, a poduzetnici će privući investicije, zaključuje Grubišić za Tportal.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti