Ruski Njeftegazinkor širi mrežu po BiH: Kupili deset benzinskih pumpi kompanije "Zovko"

06.11.2009. 10:00 / Izvor: Fokus
Ruski Njeftegazinkor širi mrežu po BiH: Kupili deset benzinskih pumpi kompanije 'Zovko'

Optima grupa, firma u sastavu ruskog "Njeftegazinkora", poslije privatizacije Naftne industrije RS riješila je da se proširi i na drugi entitet u BiH.

Slavko Šćepanović, prvi zamjenik direktora Optima Grupe, kaže za "Fokus" da ova firma, poslije privatizacije naftne industrije RS, i dalje širi svoju mrežu, preko banjalučkog "Petrola", a cilj im je da jednako budu prisutni i u Republici Srpskoj i u FBiH.

- U želji da se proširimo i na drugi entitet, kupili smo deset benzinskih pumpi kompanije "Zovko", od čega osam u Federaciji BiH i dvije u Brčko distriktu. Znamo da nemamo pravo da postignemo monopol, i to nije nam cilj, ali smatramo logičnim da treba da budemo rasprostranjeni na cijeloj teritoriji BiH. Nije normalno da jedini proizvođač naftnih derivata u BiH nema nijednu pumpu u glavnom gradu, Sarajevu - rekao je Šćepanović te dodao da planiraju rekonstrukciji i svih 78 "Petrolovih" pumpi.

Kako on kaže, sve vrste benzina i eurodizela koji se proizvode u Rafineriji u Brodu su kvalitetne, ali još uvijek ne zadovoljavaju sve zahtjeve EU po pitanju zaštite životne sredine.

- Eurodizel već ima takozvani standard euro 4 i euro 5, a u posljednjem kvartalu 2010. godine planiramo da sve vrste goriva iz Rafinerije, ne samo eurodizel, dostignu trenutno najviši standard euro 5, koji se tiče zaštite životne sredine - kaže Šćepanović.

U tekućem planu poslovanja, kaže on, urađen je i planirani remont postrojenja Rafinerije u Brodu, tokom kojeg su zamijenjeni svi habajući dijelovi, kao i dijelovi opreme oštećeni korozijom.

Prema njegovim riječima, ekonomska kriza koja je zahvatila cijeli svijet nije se odrazila na njihove poslovne planove i investicije, koje se realizuju po odlukama koje su donesene prije krize.

- Kriza utiče najviše na plasman proizvoda. Manje se troši na prevoz, mnoga preduzeća su smanjila kapacitete ili čak zaustavila proizvodnju. Potrošnja goriva u BiH i regionu je opala, ali naši investicioni i razvojni planovi nisu manji - ističe Šćepanović.

Optima grupa je firma u sastavu ruskog "Njeftegazinkora", koji je privatizovao Naftnu industriju RS, i to Rafineriju nafte u Brodu, Rafineriju ulja u Modriči i lanac od 78 benzinskih pumpi "Petrola", za oko 121 milion eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti