Sanel Liđan, direktor kompanije Interwork: BiH nije zemlja čudesa

29.12.2014. 10:23 / Izvor: Oslobođenje
Sanel Liđan, direktor kompanije Interwork: BiH nije zemlja čudesa

Bosanski Petrovac ima dobar geografski položaj, što je jako bitno za industriju peleta, ali je riječ i o području koje je bogato šumom, sirovinom koja je neophodna za proizvodnju peleta.

Kompanija Interwork iz Bosanskog Petrovca proglašena je najznačajnijim investitorom u kategoriji zajedničko ulaganje, u izboru koji je i ove godine provela Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Kako je za Oslobođenje kazao Sanel Liđan, direktor i većinski vlasnik Interworka, kompanija je osnovana 2008. godine i u početku se bavila samo konsaltingom.

Izvoz

"Negdje 2009. rođena je ideja da krenemo sa vlastitom proizvodnjom i osmislili smo projekt koji je bio zasnovan na greenfield investiciji, odnosno firmu su osnovali bosanski i italijanski privrednici. Orijentisali smo se za pelet, jer pelet pripada energentu koji je još deficitaran na evropskom tržištu, te nismo imali problema prilikom pronalaska tržišta za ovaj energent", priča za Oslobođenje o početku rada kompanije Liđan.

Prema njegovim riječima,  nakon što su obezbjeđena finansijska sredstva krenulo se u izgradnju tvornice.

"Proizvodne hale smo izgradili u toku 2012. godine da bi već u 2013. bili produktivni. U početku smo imali nekih 20 uposlenika, a nastavkom našeg investicionog programa zaposlili smo još desetak radnika. Do danas smo u ovu tvornicu investirali 5,2 miliona KM, i planiramo da do polovine naredne godine završimo naš investicioni ciklus. Kad je u pitanju broj radnika s obzirom na kapacitete tvornice dostigli smo maksimum zaposlenika", istakao je Liđan.

Proizvodnja Interworka uglavnom je izvozno orjentisana. Međutim, ipak jedan dio proizvoda se plasira i na domaće tržište, koje se možemo reći probudilo i u ovoj oblasti doživljava ekspanziju.

"Sklopili smo ugovor sa kompanijom Amadint iz Cazina, koja je generalni zastupnik za tržište BiH, za maloprodaju. Preostali dio proizvodnje izvozi se na inostrano tržište, prvenstveno u Italiju, mada kako smo rekli ne  zanemarujemo ni tržište BiH", naglasio je Liđan.

Šume

S obzirom na to da se investitori u BiH često žale na loše poslovno okruženje u BiH upitali smo Liđana koliko je loš privredni ambijent u BiH na što je odgovorio:

"BiH svakako nije zemlja čudesa i ne možemo imati nerealne zahtjeve. Međutim, to je zemlja u tranzitu koja kao takva nudi puno mogućnosti. Mi smo, s obzirom na birokraciju, koja je na jako lošem glasu, dosta dobro pripremili svu potrebnu administraciju i zaista nismo imali većih problema. Tu se treba spomenuti i dobra saradanja sa lokalnim vlastima. S obzirom na to da mi pripadamo maloj privredi sa općinom smo zaista imali i imamo dobru saradnju i skoro nikakvih problema prilikom realizacije naše investicije", kazao je Liđan.

On je dodao da je Bosanski Petrovac izabran možda i zbog patriotizma, ali i zbog činjenice da su porezno-fiskalni uslovi prilično dobri, da Bosanski Petrovac ima dobar geografski položaj, što je jako bitno za ovu industriju, ali i da je riječ o području koje je bogato šumom, sirovinom koja je neophodna za proizvodnju peleta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti