Šansa energetskog sektora je u izlasku na berzu

19.06.2018. 16:26 / Izvor: Akta.ba

Za investiranje u energetski sektor neophodno je kreirati povoljnije investiciono okruženje u pogledu dobijanja odgovarajućih dozvola.

Na putu ka samoodrživom energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini prioritet bi trebalo dati energetskoj efikasnosti, smanjenju emisija i obnovljivim izvorima energije, istaknuto je danas u okviru prve sesije na Sajmu ENERGA koja je bila posvećena energetskoj i klimatskoj politici.

Istaknuto je i kako je za investiranje u energetski sektor, odnosno izgradnju elektroenergetskih postrojenja neophodno kreirati povoljnije investiciono okruženje u pogledu dobijanja odgovarajućih dozvola, uključujući osiguranje neovisnosti regulatora.

U okviru ove sesije fokus je bio i na integriranju različitih aspekata energetike i klimatskih promjena u BiH, uz imperativ dekarbonizacije, odnosno smanjenja emisije CO2.

U daljem radu, učesnici konferencije mogli su čuti zanimljive informacije o tržištu električne energije, odnosno trgovanju putem berze.

O prednostima trgovanja putem berze govorili su predstavnici Elektroprivrede HZHB u okviru panela "Uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u BiH".

Ervin Leko, rukovoditelj sektora za tržište je rekao kako su trgovanjem doprinijeli svojoj bilanci i zaradili u energiji.

Istakao je da je čak oko 20 posto bilance u prošloj godini ostvareno trgovanjem na berzi, stoga smatra ne treba čekati za izlaskom na berzu.

Alija Mujčinagić, šef odsjeka za tržište u DERK-u  je naveo kao dobar primjer naših susjeda, odnosno spajanje dvije berze, ljubljanske i hrvatske. Na ovaj način će kako kaže cijena električne energije u BiH i Sloveniji biti ista.

Učesnici su se dotakli i balansnog tržišta električne energije zahvaljujući kojem je BiH prva u regionu.

Kako je negativnih primjera mnogo više, učesnici su jasno poručili da bez svih aktera nema razvoja energetskog sektora.

Ognjen Marković direktor USAID EIA je kazao kako je problem između onoga što se treba uraditi i onoga što se radi u donošenju državnog zakona, zakona o električnoj energiji u RS-u koji još uvijek čeka.

Smatra kako problema ima i sve se sporo dešava, međutim dobra je stvar što će se preporuke iz Neuma kaže sutra naći na državnom Parlamentu.

Iznoseći zaključak učesnici su rekli da treba izvršiti pritisak kako bi se nešto desilo, jer se Energetska kuća gradi od zakona, a svi ostali procesi, projekti su samo nadogradnja na taj temelj.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti