Sarajevo: Upitno proširenje trolejbuske mreže

30.07.2007. 09:45 / Izvor: Nezavisne novine
Sarajevo: Upitno proširenje trolejbuske mreže

Opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža nisu uplatile novac za početak gradnje "dobrinjskog trolejbuskog prstena", zbog čega je neizvjesna realizacija ovog projekta.

Potvrdio je ovo Siniša Obradović, senior projekt menadžer u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA). Projekat "dobrinjski prsten" podrazumijeva proširenje trolejbuske mreže iz Kantona Sarajevo u Istočno Sarajevo. Realizacija je počela prošle godine, a podršku projektu dali su: Ministarstvo prometa i komunikacija KS, Gradska uprava, općina Novi grad, Istočno Sarajevo, opština Lukavica, SERDA, te preduzeća za gradski saobraćaj u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Obradović kaže da su predstavnici SERDA kontaktirali predstavnike Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, kako bi provjerili u čemu je problem.

"Objasnili su nam da nikada nisu dobili saglasnost skupština, zbog čega nisu ni uplatili novac", kaže on.

Nenad Berjan, načelnik Odjeljenja za urbanizam u opštini Istočna Ilidža, ističe da realizaciju ovog projekta ne koče finansijska sredstva, nego da je u pitanju politička odluka.

"Skupštine opština i grada Istočno Sarajevo nikada nisu donijele odluku o pristupanju realizaciji ovog projekta. Materijal je nekoliko puta bio na sjednicama, ali nije bio dovoljno dobar i skinut je s dnevnog reda", istakao je Berjan.

Planirana vrijednost projekta "dobrinjski prsten" je oko 3,5 miliona KM. Nova trasa je planirana od postojeće trolejbuske okretaljke na Dobrinji, do Robne kuće "Tom" i restorana "Mlado jagnje" u Lukavici, preko Lukavičke ceste do benzinske pumpe "Imzit".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti