Sarajevski Orbicode unaprijedio sistem za online upis u srednje škole

16.04.2018. 10:05 / Izvor: Akta.ba
Sarajevski Orbicode unaprijedio sistem za online upis u srednje škole

Učenici koji su završili osnovne škole na području Kantona Sarajevo prošle su godine po prvi put mogli aplicirati online za upis u neku od srednjih škola.

Učenici koji su završili osnovne škole na području Kantona Sarajevo prošle su godine po prvi put mogli aplicirati online za upis u neku od srednjih škola.

Razvoj informacionog sistema za registraciju i upis u srednjim školama tzv. Online upis u srednje škole radila je sarajevska kompanija Orbicode u saradnji sa Univerzitetskim teleinformacionim centrom – UTIC i Ministarstvom za obrazovanje, nauku i sport KS.

Sistem je implementiran na području Kantona Sarajevo zahvaljujući kojem je prvi put u BiH omogućeno informisanje i upis u srednje škole putem interneta. Na ovaj način je drastično unaprijeđena objektivizacija ovog procesa, maksimalnim isključivanjem ljudskog faktora i ručne obrade podataka.

Emir Čaušević, projekt manager u kompaniji, kazao je za portal Akta.ba kaže da su do sada u BiH uspješno implementirali dva sistemska i inovativna informaciona sistema koji su već dali izuzetne rezultate i značajna unaprjeđenja procesa na državnom i nižim nivoima u BiH. 

 

 

"Ovaj sistem je prošle godine prvi put zvanično bio u upotrebi i među primarnim ciljevima je imao eliminisanje bilo kakve mogućnosti netransparentnog upisa učenika u srednje škole. Pored brojnih drugih unaprjeđenja, finansijskih ušteda nije moglo i nije bilo subjektivnih uticaja na upisne liste i ti su rezultati bili pretpostavka i poticaj Ministarstvu za obrazovanje, nauku i sport KS za dalji razvoj i unapređenje informatizacije u školama kojom je između ostalog planirano da se radi na uspostavi jedinstvenog registra za učenike i nastavno osoblje Kantona Sarajevo i za visokoškolsko obrazovanje", ističe Čaušević.

Inače, benefiti implementacije ovog sistema, koji ima preko 2000 korisnika, već sada su vidljivi. Rezultati govore da je prošle godine najveći broj upisanih učenika u prvom konkursnom roku zapravo bio rezultat implementacije sistema Online upisa, pri čemu su eliminisane bilo kakve mogućnosti manipulacije upisnim listama.

Plan je, ističe, da ove godine bude omogućeno da učenik kada upiše prvi razred srednje škole dobije iz tog registra ID broj koji ga prati sve do doktorata, kako bi se omogućila sljedivost i vjerodostojnost osobe i njenog kontinuiteta u toku obrazovnog procesa.

Ovi procesi stvaraju pretpostavke dugoročnog formiranja Registra kao jedinstvene i kvalitetne baze podataka za potrebe kreiranja prije svega strategije nastavnog plana i programa i s druge strane analize potreba tržišta rada.

Inače, kompanija Orbicode je do prije dvije godine bila fokusirana samo na outsourcing tržište i iza sebe ima veliki broj projekata koji se odnose na digitalizaciju poslovnih procesa i razvoj softvera za startup kompanije iz Londona i Istanbula.

Osim ovog projekta, na bh. tržištu su radili i na razvoju informacionog sistema za podršku procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

 

S.B. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti