SCM konferencija donosi nova logistička rješenja kompanijama

04.12.2018. 11:41 / Izvor: Akta.ba
SCM konferencija donosi nova logistička rješenja kompanijama

Nedim Rizvanović, direktor Špica Systems kazao je kako Špica pravi treću SCM konferenciju koja postaje tradicionalna.

U Sarajevu je počela Regionalna SCM (Supply Chain Management) konferencija koju organizira kompanija Špica systems.

U okviru konferencije međunarodni stručnjaci s područje lanca opskrbe predstavili su prednosti digitalizacije procesa u proizvodnji, logistiki, prodaji i distribuciji. Predstavljene su i tehnološke novosti, dobre prakse i studije konkretnih slučajeva i instalacije. 

Nedim Rizvanović, direktor Špica Systems kazao je kako Špica pravi treću SCM konferenciju koja postaje tradicionalna.

Naglasio je kako pola Špicinog segmenta čini SCM divizija.

"Razvojem privrede kod nas i u regiji sama logistika kao centralni dio SCM-a doživljava svoju značajnu transformaciju i unutar toga procesi su sve brži, a isporuke sve tačnije. Jednostavno procenat greške se smanjuje", kazao je RIzvanović, te naglasio kako Špica ima svoja rješenja koja nudi u tom području.

Naveo je kako je najaktuelniji VMS koji kontrolira protok same robe, zaliha unutar skladišta, povezuje dokumentacijski dio i prati robu unutar samog sistema.

"Mnoge firme kod nas se odlučuju za uvođenje osnovnih VMS funkcionalnosti, dok naprednjije kompanije imaju složene VMS sisteme", kazao je Rizvanović.

O novostima na području lanca snadbijevanja, trendovima u logistici  govorio je Andrej Planina.

On smatra kako je sve teže raditi u lancu snadbijevanja, jer je sve veći uticaj vanjskih faktora, teško je dobiti radnu snagu u svim državama regiona.

Smatra kako treba tražiti rješenja, kako biti bolji, što su normalne poslovne stvari.

"Dobro je to što su na raspolaganju neke nove tehnologije, nova rješenja sa kojima se to može postići od optimizacije rada u skladištima do logističkih platformi", kazao je Planina.

Igor Hučevar iz firme ZZI iz Slovenije se dotakao elektronske izmjene podataka koja je osnova za moderno poslovanje u logistici, ali i ostalim područjima biznisa, te logističkoj platformi koja pomaže da kroz elektroničku razmjenu podataka poveže sve sisteme koje danas firme moraju upotrebljavati kako bi zadovoljavali standarde potražnje na ovom marketu.

Navodi kako kompanije u regionu razmišljaju da se digitalizuju, međutim postoje problemi kako se digitalizirati, jer se svaka firma suocava sa svojim izazovima i poteškoćama koje rješava na dnevnoj bazi.

Smatra kako je za digitalizaciju jako važno da su stvari sređene do zadnje tačke jer se  sistemi međusobno ne znaju prilagođavati procesu.

U nastavku konferencije kako je kazao RIzvanović za poslovni portal Akta.ba će se govoriti o trendovima u logistici, predstavit će svoje rješenje koje uspostavljaju u regiji koje ima više stotina instalacija.

Biće predstavljeno i glasovno vođenje skladišta, što je nadogradnja na postojeći VMS koji Špica implementira. Također biće predstavljeni i standarni partneri Špice, poput Zebre, Hanivela...

Svakako veliki SCM konferenciju u Sarajevu u nastavku će obilježiti Origintrail, jedan od najuspješnijih Blockchain projekata u regiji ali i svjetskom nivou.

Prisutni će saznati kako jedna kompanija i industrija mogu koristiti Origintrail, i iskoristiti prednosti lakše komunikacije preko Blockchain tehnologije.

Origintrail i njihov BD manager, Nino Pirtovšek će prezentirati na koji način Origintrail radi, koje su prednosti korištenja Blockchain tehnologije u lancu opskrbe i kako BIH kompanije mogu profitirati od korištenja Blockchaina.

U nastavku konferencije govorit će i Dario Radošević iz Špica systems.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti