Sedam mikrokreditnih organizacija iz BiH na listi stotinu najvećih u svijetu

26.12.2008. 09:01 / Izvor: Nezavisne novine
Sedam mikrokreditnih organizacija iz BiH na listi stotinu najvećih u svijetu

Sedam finansijskih kuća iz BiH uvršteno je među 100 vodećih mikrokreditnih organizacija (MKO) u svijetu, u izboru Microfinance Information Exchange, globalnog pružaoca informacija o tom segmentu finansijskog tržišta.

Kao vodeća organizacija iz BiH i ukupno 13. u svijetu rangirana je ProCredit banka Sarajevo, iako ona, kao što joj i ime govori, pruža bankarske, a ne klasične mikrokreditne usluge. Ona je, inače, prema objavljenom MIX Global 100 Composite Rankingu zabilježila napredak za dva mjesta u odnosu na prošlogodišnju ljestvicu.

Slijede mikrokreditne organizacije Partner iz Tuzle, koja se nalazi na 33. mjestu (napredak za 19 pozicija u odnosu na 2007.), Mikrofin iz Banjaluke na 34. mjestu (godišnji pad za sedam mjesta) i MI-Bospo Tuzla na 56. mjestu (uspon za 43 pozicije).

Na listi su i sarajevski EKI na 60. poziciji (napredak za 55 mjesta), Sinergija Banjaluka na 77. (napredak za 51 mjesto), te sarajevska Prizma na 83. poziciji (napredak za 66 mjesta). Metodologija rangiranja MIX-a obuhvatila je četiri glavna kriterijumaa - obim ciljane populacije, transparentnost, efikasnost i profitabilnost MKO, dok je pristup zbirnih pokazatelja sačinjen na osnovu objavljenih finansijskih izvještaja. Istraživanje MIX-a analiziralo je 652 MKO koje mahom posluju u nerazvijenim i zemljama u razvoju.

U mikrokreditnoj fondaciji Partner kažu da ovo rangiranje dolazi u času zaključivanja za njih još jedne uspješne poslovne godine, ističući da su od svog osnivanja kreirali preko 60.000 radnih mjesta. „Opslužujemo više od 65.000 mikropreduzetnika koji trenutno koriste više od 180 miliona KM za pokretanje i unapređenje poslovanja“, navodi Selma Jahić, pomoćnik direktora za marketing Partnera.

Sadina Bina, generalni direktor EKI-ja, organizacije koja plasmane usmjerava mahom u ruralne krajeve, kazala je da 2008. uspješno privode kraju uprkos svjetskoj finansijskoj krizi koja im je otežala pristup inostranom kapitalu.

„Većina kreditora ovog sektora nam je ograničila plasmane, povećala kamatne stope i skratila rokove otplate, što će uticati i na domaće MKO da promijene strategiju, odnosno pooštre kreditne uslove i pojačaju kontrolu rizika“, ističe Bina.

BiH dijeli drugo mjesto po brojnosti mikrokreditnih organizacija među 100 vodećih u svijetu. Prva je Indija sa devet MKO u TOP 100 rangiranih, a slijede BiH i Ekvador, koje imaju po sedam organizacija, Kolumbija i Maroko po šest i Kambodža sa pet.

Iz Evrope se na ljestvici nalaze MKO iz Srbije, Makedonije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Gruzije, Jermenije i Azerbejdžana, prenose Nezavisne novine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti