Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Sezonski poslovi: Berači malina u Finskoj zarade 13 puta više nego u RS

09.06.2014. 13:21 / Izvor: Glas Srpske

Branje malina u pojedinim zemljama u inostranstvu plaćeno je čak i do 13 puta više nego u Srpskoj, zbog čega se brojni stanovnici RS ne libe da pređu hiljade kilometara kako bi zaradili na sezonskim poslovima.

U Finskoj berač malina za kilogram ubranih plodova zaradi 7,8 maraka, a u Srpskoj za taj isti posao najviše 0,6 KM.

Predsjednik Udruženja malinara RS Ljubiša Alempić rekao je da za kilogram ubranih malina berač u RS dobije od 0,5 do 0,6 KM, dok dnevnica iznosi 30 maraka.

"Berač malina u Finskoj definitivno više zaradi od proizvođača u RS jer jedan radnik dnevno u Finskoj može da ubere 50 kilograma, što znači da za dan može zaraditi oko 400 maraka", rekao je Alempić i dodao da se ovim poslom bave uglavnom nezaposlene žene, te učenici koji nemaju nikakvog posla u vrijeme sezone branja malina.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović rekao je da je velika razlika i u zaradi od branja jagoda jer se za kilogram ubranih jagoda u RS zaradi 0,3 marke, a u Finskoj oko 5,5 KM.

"Ne isplati se biti proizvođač jagoda u RS, a dodatne probleme nam stvara i to što su ove godine stradali dunumi jagoda zbog kiša i poplava", rekao je Dojčinović i dodao da je branje jagoda težak posao, te da je mali broj zainteresovanih ljudi.

Dojčinović je naglasio da uskoro počinje branje breskve, kajsije i višnje, a kasnije jabuke i kruške.

"Voćari za sve ove sezonske poslove obično izdvajaju 30 maraka dnevnice, a pored toga radnicima je obezbijeđen prevoz i hrana", kazao je Dojčinović.

Direktor Agencije za zapošljavanje "Spektar" Miroslav Vukajlović rekao je da veliki broj ljudi iz RS na crno radi u inostranstvu.

"Zarade od sezonskih poslova u Finskoj su veće jer su tamo i ostali segmenti života skuplji nego u RS", rekao je Vukajlović i dodao da su u RS niske plate, ali i troškovi u odnosu na druge evropske zemlje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti