Širom svijeta obilježen prvi Međunarodni dan e-otpada

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Širom svijeta obilježen prvi Međunarodni dan e-otpada

Mnogi različiti događaji su održani kao dio Međunarodnog dana e-otpada.

16.10.2018. 08:24 / Izvor: Akta.ba

Prvi Međunarodni dan e-otpada obilježen je 13. oktobra sa ciljem promocije pravilnog odlaganja i upravljanja električnim i elektronskim otpadom ostvario je veliki globalni uspjeh. 

U WEEE Forumu, međunarodnoj zajednici najvećih sistema sakupljanja e-otpada, su poručili da je ovaj događaj obilježen u 21 zemlji sa 27 ne-za-profit društava koja su podržala ovu incijativu. Veliki broj događaja putem on-line kampanja do privremenih gradskih mjesta sakupljanja pomogli su da se podigne svijest građana o pravilnom odlaganju e-otpada. 

Mnogi različiti događaji su održani kao dio Međunarodnog dana e-otpada. U gradu New Delhi, Indija, na primjer održana je konferencija, Upravljanje e-otpadom: Jučer, danas i sutra, gdje se razgovaralo o izazovima i prilikama vezanim za reciklažu e-otpada. U Poljskoj, operater ElektroEko je uspostavio ulična mjesta sakupljanja u Varšavi da se promoviše i omogući građanima pravilno odlaganje kućnog e-otpada. U Irskoj, operater WEEE Ireland je pokrenuo kampanju u školama pozivajući građane da recikliraju njihove stare mobilne uređaje. 

ZEOS eko-sistem d.o.o. jedini na području Balkana u ulozi učesnika ove velike zajednice i predstavnik Bosne i Hercegovine u ovome važnom ekološkom danu, je povodom istog realizovao slijedeće aktivnosti: 
 
1. Sakupljanje e-otpada i odgovarajuća edukacija u Međunarodnoj kvalitetnoj školi Sarajevo - QSI International School of Sarajevo

2. Prezentacija i početak realizacije edukativno ekološkog projekta: "Recikliran uređaj je spašen resurs!" u Ilijašu, Konjicu i Mostaru

3. Otvorena vrata reciklažnog postrojenja u C.I.B.O.S. d.o.o. Ilijaš, gdje je organizovana posjeta od strane Osnovne škole Hašim Spahić Ilijaš

4. Prezentacija o e-otpadu i kviz znanja u Osnovnoj školi Lukavac Grad 

Kroz navedene aktivnosti uključeno je do sada: 19 osnovnih škola, 5 općina, 280 učenika, 3200 učenika se procjenjuje da će učestvovati kroz projekat Recikliran uređaj je spašen resurs! 

Emil Šehić, direktor društva ZEOS eko-sistem d.o.o. izjavio je: "Međunarodni dan e-otpada nam je dao odličnu mogućnost da komuniciramo sa građanima i uputimo ih na pravilno odlaganje eotpada". Nastavio je: “Poruke poslane od strane operatera su dobro prihvaćene širom svijeta i optimistični smo da će ovaj dan doprinijeti poboljšanju navika građana i povećanju stope reciklaže u BiH.”

Pascal Leroy, generalni sekretar WEEE Foruma, izjavio je: "Zadovoljni smo sa učešćem i aktivnostima vezanim za 13. oktobar. Veliki broj aktivnosti i uključenih država u sam proces organizacije prevazišao je naša očekivanja i ostavio pečat na prvi Međunarodni dan e-otpada". 

#ewasteday #zeos #reciklaža 

Više informacija o Međunarodnom danu e-otpada možete pogledati na: http://www.weee-forum.org/international-e-waste-day-0  
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti