Slovenačka firma Kolektor želi pokrenuti proizvodnju u Srpcu

27.02.2017. 13:13 / Izvor: Akta.ba
Slovenačka firma Kolektor želi pokrenuti proizvodnju u Srpcu

Ova firma već desetak godina uspješno posluje u Laktašima gdje zapošljava oko 400 radnika.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević sastao se u petak u svom kabinetu sa predstavnicima čuvene slovenačke firme “Kolektor” iz Idrije koja se bavi proizvodnjom i distribucijom kolektora i elektro-komponenti, proizvodnje dijelova za putnička vozila, proizvodnje i prodaje mašinskih dijelova, građevinskim radovima u oblasti industrijske, poslovne i stambene izgradnje, izradu tehnoloških sistema za prečišćavanje vode i slično.

Sastanku su prisustvovali jedan od direktora kompanije Tadej Vidić, direktor Kolektora u Laktašima Predrag Zorić i savjetnik Dušan Pavić.

Ova firma već desetak godina uspješno posluje u Laktašima gdje zapošljava oko 400 radnika, a sveukupno zapošljavaju preko tri hiljade radnika i imaju godišnji promet veći od 500 miliona evra.

Predstavnici ove firme zainteresovani su da pokrenu sličnu proizvodnju u Srpcu gdje bi u prvoj fazi bilo zaposleno oko 25 radnika, a u narednim fazama se očekuje da taj broj bude i tri puta veći.

"Ova firma je našu opštinu stavila u uži krug lokalnih zajednica u kojima bi željeli zasnovati proizvodni proces, a jedan od razloga su ljudski resursi, jer naša opština ima dosta kadrova koji su im potrebni, a radi se o profilima mašinstva i obrade metala, elektrotehnike i informatike. Ovo bi mogao biti način da određen broj ljudi skinemo sa biroa i omogućimo im zaposlenje", rekao je načelnik Mlađan Dragosavljević.

Tim povodom će u narednih nekoliko dana u Srpcu biti organizovana prezentacija na kojoj će se pozvati svi zainteresovani građani koji bi se upoznali sa radom firme i mogućnostima radnog angažovanja.

"Firma Kolektor nudi i mogućnost uspostavljanja saradnje sa Centrom srednjih škola jer imaju svoj kabinet u Laktašima na kojima se odvija praksa mašinaca. Planirano je i da radnici steknu određen vid prakse i u Sloveniji uz druge vidove stručnog usavršavanja, ali i stipendiranja", istakao je načelnik Dragosavljević.

Opštinska uprava u Srpcu je iskazala interes da pomogne slovenačkoj firmi da zasnuje proizvodnju i u smislu raznih vrsta podsticaja koje se odnose na prodaju zemljišta, takse, subvencije za zapošljavanje i slično.

Da se radi o ozbiljnoj firmi, svjedoči i to da su proizvodi Kolektora našli put do kupaca, od auto do avio-industrije i nalaze se na tržištu Evrope, Azije i Amerike. Među njihovim najvažnijim kupcima su Valeo, Bosch, Remy, Mahle, Stihl i druge poznate kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti