Socijalno poduzetništvo: Projekti kojima cilj nije samo profit

12.01.2012. 12:06 / Izvor: eKapija.ba
Socijalno poduzetništvo: Projekti kojima cilj nije samo profit

Socijalno poduzetništvo sve je češće spominjana sintagma u svijetu. Njegovu važnost prepoznao i je Europski parlament koji je 2009. usvojio Rezoluciju pod nazivom "Socijalna ekonomija".

Njom je socijalna ekonomija definirana kao ekonomija koja može znatno poboljšati socijalni status teško zaposlivih ljudi i koja daje prednost poslovnom modelu koji se odlikuje spajanjem profitabilnosti i solidarnosti.

Posebnost socijalnih poduzeća je i to da im nije primarni cilj raspodjela dobiti nego ispunjavanje određenih društvenih ciljeva i ulaganje u dobrobit zajednice. Stručnjaci smatraju da razvoj ovakve vrste poduzetništva može biti jedan od načina ublažavanja posljedica nezaposlenosti, naročito teško zapošljivih kategorija stanovništva.

Ipak, iako u BiH postoji veliki broj nezaposlenih koji spadaju upravo u kategorije teško zaposlivih, razvoj socijalnog poduzetništva nije na zavidnoj razini. Za sada postoji nekoliko organizacija koje podržavaju projekte koji pomažu otvaranju radnih mjesta za kategorije stanovništva koji ne dolaze lako do posla.

Zapošljavanje najugroženijih kategorija

Jedna o njih je Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU) koje je tijekom zadnje dvije godine podržala šest projekta koji se odnose upravo na socijalno poduzetništvo.

Od tog broja tri se odnose na sektor poljoprivrede, odnosno podršku proizvodnji malina i jagodičastog voća u ruralnim područjima. Dva projekta je Fondacija podržala tijekom prvog kruga (2010. /2011) izbora. Radi se o projektima "Podrška ranjivim grupama na području općina Konjic i Široki Brijeg kroz podizanje nasada jagodičastog voća", koje je radio REDAH u suradnji sa Općinom Konjic i Široki Brijeg, te projekt koji provodi Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče pod nazivom "Ostati i opstati u Željeznom polju". Ovaj projekt se provodi sa Udruženjem malinara i kooperanta Žepče, Općinom Žepče i općinskim Centrom za socijalni rad.

Prvim projektom je planirano smanjenje siromaštva socijalno ugroženih obitelji pomoću sredstava koja bi zaradili pri proizvodnji jagodičastog voća. Projekt je pružio direktnu podršku za 70 korisnika (14 obitelji u općinama Široki Brijeg i Konjic). Ukupna vrijednost projekta bila je 49.637 KM, od čega je učešće FSU u BiH 32.637 KM, a sredstva iz domaćih izvora iznose 17.000 KM i njih su osigurale općine.

"Kroz ovaj projekt do sada je podignuto ukupno novih 34,2 duluma jagodičastog voća kod 11 korisnika u općini Konjic ili ukupno 27,4 duluma jagodičastog voća kod tri korisnika u općini Široki Brijeg", kažu iz Fondacije.

Kroz projekt koji se realizira u Žepču, kako saznajemo iz Fondacije, podršku je dobilo 548 korisnika (nezaposleni anketari, domaćinstva koja su sudjelovala u pilot projektu „Zaštiti i sigurno zaradi“, članovi udruženja). Ukupna vrijednost projekta je oko 98.208 KM, od čega je udjel FSU-a 65.408 KM, a općinina je sudjelovala sa 32.800 KM.

Zarada od proizvodnje malina

Kroz drugi krug odabira (2011/2012) FSU je, između ostalih, podržala i projekt pod nazivom "Uzgojem maline do novih radnih mjesta" u sklopu kojeg je prošli mjesec u općini Teslić otvorena i hladnjača za maline kapaciteta 55 tona koja će omogućiti ostvarivanje dobrih prinosa i čuvanje ploda. Ovim bi trebalo biti otvoreno deset novih radnih mjesta.

Prema riječima Ranke Ninković-Papić, direktorice Fondacije za socijalno uključivanje u BiH, na ovaj način se ljudima koji su iz najugroženijih kategorija pomaže da dođu do nekog profita. Napominje, da su svi ovi projekti samoodrživi.

"Na ovoj način im se otvara mogućnosti za razvoj određenog biznisa. Oni dobiju sadnice, edukaciju i stučnu pomoć i na taj način mogu da pokrenu biznis. Većina njih ima sopstveni komad zemlje ili im općina pomogne u tom segmentu", navodi ona.

Iako se tri od 6 projektaka iz oblasti socijalnog poduzetništva odnose na poljoprivredu fokus im nije samo na tome. Tu su i projekti koji se odnose na edukaciju nezaposlenih žena u oblasti IT opismjenjavanja i poduzetništva kako bi što bolje mogle nastupiti na tržištu rada i lakše doći do posla.

Podršku projektima socijalnog poduzetništva, ali i drugim projektima koje u osnovi imaju socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom, djece iz ugroženih grupa, žena, starih, manjina, mladih i nezaposlenih planiraju nastaviti i ove godine. Tako da za nekoliko mjeseci planiraju raspisati i novi tender na koji će se moći prijaviti organizacije sa svojim projektima.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti