Svako domaćinstvo u Gračanici ima posude za odvojeno prikupljanje otpada

03.12.2016. 09:53 / Izvor: Fena
Svako domaćinstvo u Gračanici ima posude za odvojeno prikupljanje otpada

U 17 gradova BiH "Ekopak", kao ovlašteni operater upravljanja ambalažnim otpadom, finansirao je nabavku posuda za odvojeno sakupljanje otpada.

Iako razvijene zemlje godinama već imaju propisane visoke kazne za one koji ne vrše odvojeno prikupljanje otpada da bi se doprinijelo stvaranju cirkularne ekonomije, u Bosni i Hercegovini još su rijetki primjeri dobre prakse, ali ipak postoje. 

U 17 gradova BiH "Ekopak", kao ovlašteni operater upravljanja ambalažnim otpadom, finansirao je nabavku posuda za odvojeno sakupljanje otpada, a trenutno najbolja situacija je u Gračanici u kojoj svako domaćinstvo ima takve posude, dok komunalno preduzeće značajne količine otpada predaje na reciklažu umjesto na deponiju.

O važnosti odvojenog prikupljanja otpada i tek obilježenoj Evropskoj sedmici za smanjenje otpada u razgovoru za Fenu govorio je predsjednik Udruženja "Ekotim" Rijad Tikveša koji je najavio da obilježavanje ove sedmice neće prestati aktivnosti Udruženja o podizanju svijesti o ovom pitanju.

Kako je pojasnio građane koji su dobili kontejnere za odvojeno skupljanje otpada u svojim naseljima članovi "Ekotima" podsjetit će na mogućnosti odvojenog sakupljanja otpada i podijeliti im cekere za odvojeno sakupljanje otpada.

U te cekere moći će se staviti ambalažni otpad koji se neće miješati s mokrom frakcijom otpada da bi se taj ambalažni otpad, poput plastičnih boca i kartonskih kutija, poslije mogao iskoristiti i reciklirati.

Na pitanje da li su građani zainteresirani za odvojeno prikupljanje otpada i generalno za rješenje problema u oblasti upravljanja otpadom, Tikveša je kazao da građani uvijek pozitivno reagiraju na njihove akcije, a javljaju im se i s pitanjima kako se može unaprijediti sistem odvojenog prikupljanja otpada i reciklaže.

"Kod nas postoji pravilnik o upravljanju ambalažnim otpadom koji je usvojen 2010. godine i koji bi do sada trebao rezultirati s mnogo više instaliranih kapaciteta za odvojeno sakupljanje otpada. Međuti, u Sarajevu tek ove godine postavljeni su na tri-četiri lokacije podzemni kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada koje je finansirao 'Ekopak' i to je mali korak naprijed", mišljenja je.

Ocijenio je da kada bi se više ulagalo u te aktivnosti do sada bi cijeli grad imao kontejnere za odvojeno sakupljanje otada od čega bi se mogao napraviti ozbiljan biznis i zaposliti veliki broj ljudi.

Kada se pogledaju težnje Evropske unije ka cirkularnoj ekonomiji koja znači da se zatvori ciklus i da otpad više ne postoji jer će se iznova prerađivati i ponovo praviti sirovine od njega umjesto da se troše prirodni resursi, sigurno je da i u BiH treba postojati težnja ka takvom uređenju sistema.

"Samo potrebno je mnogo više volje od svih uključenih u proces zbrinjavanja otpada i "Ekotim" će tražiti od svih nadležnih institucija uključenih u proces upravljanja otpada da se što prije postigne taj cilj", istaknuo je Tikveša.

Najavio da će to udruženje i dalje razgovarati s građanima, ali i vlastima da bi se kroz izradu strateških dokumenata i kroz konkretne aktivnosti na terenu osiguralo efikasnije prikupljanje otpada i doprinijelo povećanju količina otpada koji se reciklira.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti