Program "Pojas i put" samo gdje je potreban

26.04.2019. 10:07 / Izvor: SRNA
Program 'Pojas i put' samo gdje je potreban

Veliki kineski infrastrukturni program "Pojas i put" treba da bude realizovan samo na onim mjestima gdje je potreban i gdje će otplata duga koji bude generisao biti održiva.

Veliki kineski infrastrukturni program "Pojas i put" treba da bude realizovan samo na onim mjestima gdje je potreban i gdje će otplata duga koji bude generisao biti održiva, izjavila je danas direktor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Christine Lagarde.

Ona je u kratkom obraćanju pred blizu 40 svjetskih lidera i zvaničnika visokog ranga na samitu o ovoj inicijativi u Pekingu rekla da program gradnje luka, pruga i ostale infrastrukture koja poboljšava ekonomiju ima pozitivan uticaj na rast u nekim zemljama, ali da njime treba upravljati pažljivo.

Ona je pozvala na izradu druge verzije ovog plana da bi se povećala transparentnost, unaprijedio proces nabavki i da bi se ostvarilo nadmetanje u ponudama i bolja procjena rizika pri odabiru projekata.

"Istorija nas je naučila da infrastrukturne investicije, ukoliko se njima ne upravlja pažljivo, mogu da vode do problematičnog rasta duga", rekla je Lagardova.

Ona je rekla da kineske vlasti preduzimaju pozitivne korake uz novi okvir o održivosti duga, koji će biti korišten za procjenu projekata.

Inicijativa o održivosti objavljena je juče, u vrijeme kada Kina pokušava da ublaži bojazni da će plan "Pojas i put" o jačanju trgovinskih veza opteretiti siromašne zemlje dugovima koje ne mogu da plate.

Lagardova je pozdravila usvajanje zelenog investicionog principa za projekte "Pojasa i puta" na konferenciji u Pekingu, radi fokusiranja na investicije sa niskim ugljeničnim emisijama i manjim uticajem na klimu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti