MMF: Posljednjih godina porasla moć institucionalnog tržišta

16.03.2021. 08:43 / Izvor: Agencija Anadolija
MMF: Posljednjih godina porasla moć institucionalnog tržišta

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da se posljednjih godina povećala moć institucionalnog tržišta.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je da se posljednjih godina povećala moć institucionalnog tržišta.

Iz MMF-a upozoravaju da će se moć dominantnih kompanija dodatno povećati kao rezultat talasa bankrota malih i srednjih kompanija koji je pokrenula kriza izazvana globalnom pandemijom koronavirusa (COVID-19).

MMF je objavio izvještaj pod nazivom "Rastuća moć institucionalnog tržišta" u kojem je istaknuto da će val bankrota u malim i srednjim preduzećima izazvan pandemijom COVID-19 dodatno ojačati tržišnu koncentraciju.

U izvještaju se navodi da je tržišna moć među kompanijama u razvijenim ekonomijama značajno porasla od ranih 1980-ih godina.

Ipak, navodi se da je tržišna snaga koncentrisana među malom grupom kompanija što je dovelo i do pada poslovne dinamike.

"Moć institucionalnog tržišta povećala se posljednjih godina i vjerovatno će se dodatno povećati kao rezultat vala bankrota koji je izazvala pandemija, ali razlozi i implikacije tog rasta još uvijek nisu u potpunosti jasni", stoji u izvještaju.

U izvještaju se još navodi da je porast snage institucionalnog tržišta u sektorima tehnologije i farmacije bio još značajniji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti