MMF povećao finansiranje Ukrajini

15.04.2022. 09:12 / Izvor: Fena
MMF

Međunarodni monetarni fond (MMF) je povećao finansiranje od 1,4 milijarde dolara kako bi pomogao u ispunjavanju trenutnih potreba Ukrajine za potrošnjom.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je povećao finansiranje od 1,4 milijarde dolara kako bi pomogao u ispunjavanju trenutnih potreba Ukrajine za potrošnjom. Prošle sedmice smo, također, pokrenuli poseban račun koji pruža siguran način za dodatno finansiranje Ukrajini, rekla je izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva, javlja Ukrinform.

Ona napominje da su trenutni prioriteti za svijet okončanje rata u Ukrajini, suočavanje s pandemijom i borba protiv inflacije i duga.

"Iz globalnog iskustva znamo da je sukob neprijatelj razvoja i prosperiteta. Visoka cijena rata je osakatila i nastavlja da sakati mnoge zemlje. Kako se nadamo miru, moramo učiniti sve što možemo da pomognemo Ukrajini i svim pogođenim zemljama", rekla je Georgieva.

MMF očekuje "duboku recesiju" ruske ekonomije zbog rata Kremlja protiv Ukrajine i velikih sankcija Rusiji. Ruski suvereni bankrot više nije "nevjerovatan događaj", rekla je Georgieva.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti