Finska objavila datum kada će donijeti odluku o ulasku u NATO

02.05.2022. 11:56 / Izvor: HINA
finska NATO

Finska će donijeti odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u 12. svibnja, objavile su kasno u nedjelu finske novine pozivajući se na anonimne izvore u vladi.

Finska će donijeti odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u 12. svibnja, objavile su kasno u nedjelu finske novine pozivajući se na anonimne izvore u vladi.

Odluka o pridruživanju doći će u dva koraka tog dana. Prvo će finski predsjendik Sauli Niinisto odobriti ulazak u Sjevernoatlantski savez a nakon toga će parlamentarne skupine odobriti podnošenje zahtjeva za članstvo, izvijestio je list.

Ruska invazija na Ukrajinu gurnula je Finsku i Švedsku na rub podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u i odustajanja od uvjerenja koje je desetljećima postojalo da se mir najbolje održava ako se javno ne biraju strane.

Prema finskom ustavu, predsjednik vodi vanjsku i sigurnosnu politiku Finske u suradnji s vladom.

Odluka će biti potvrđena na sastanku predsjednika i ključnih ministara u vladi nakon inicijalnih objava predsjednika i parlamenta, piše list.

Rusija, s kojom Finska dijeli granicu od 1300 kilometara i povijest sukoba prije 1945., upozorila je da će rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u Kalinjingradu, svojoj enklavi na baltičkoj obali, ako se Finska i Švedska odluče pridružiti NATO-u.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti