Bill Gates kaže da su kriptovalute prevara za budale

17.06.2022. 08:26 / Izvor: Akta.ba
bill gates

Foto: TechCrunch

Bill Gates nije fan kriptovaluta i NFT-a. Osnivač Microsofta je na konferenciji TechCrunch rekao da su kriptovalute i NFT prevara.

Bill Gates nije fan kriptovaluta i NFT-a. Osnivač Microsofta je na konferenciji TechCrunch rekao da su kriptovalute i NFT prevara.

"Ti trendovi digitalne imovine sto posto se temelje na 'teoriji većih budala'", rekao je Gates, prenosi CNN Business. Gates se referirao na teoriju prema kojoj se ponekad može zaraditi kupovinom precijenjene imovine ako se ta imovina kasnije može prodati po još većoj cijeni. 

Jedna "budala" bi u tom slučaju mogla kupiti preskupu imovinu, nadajući se da je može prodati "većoj budali" od sebe i tako uzme zaradu. To može funkcionirati sve dok ima dovoljno "budala" spremni platiti više. No kad više nitko ne želi kupovati, niz se prekida i slijedi značajan pad cijene. 

Gates je rekao da se ne trguje kriptovalutama i narugao se NFT-ovima Bored Apes, šaleći se da će "skupe digitalne slike majmuna iznimno poboljšati svijet". Umjesto toga, Gates kaže da preferira staromodna ulaganja. 

"Naviknuo sam na klase imovine... poput farme na kojoj imaju proizvodnju, ili kao tvrtke u kojoj proizvode proizvode,"rekao je Gates. “Ja nisam umiješan u to. Nisam ni duga ni kratka ništa od toga.”

U podrugljivoj referenci na Bored Ape Yacht Club NFTs, koji je generirao milijune dolara u financiranju i priznanjima slavnih, multimilijarder koji je govorio na klimatskoj konferenciji upitao bi li skupe digitalne fotografije majmuna doista poboljšale svijet.

Investitori koji vjeruju u "teoriju veće budale" kupuju skupu imovinu u nadi da će netko drugi platiti još više za njih i na kraju uložiti u tu imovinu, bez obzira na njihovu stvarnu vrijednost.

Digitalno bankarstvo je učinkovitije od kriptovaluta, smatra Bill Gates, koji ga promovira putem svojih dobrotvornih organizacija. Iako je Gates glasno kritizirao kripto sektor, također je rekao da ne sudjeluje na tržištu zbog njegove nestabilne prirode.

Gates vjeruje da bi se na tržište kriptovaluta trebali uključiti samo oni s vrstom gotovine kakvu ima Musk.

Međutim, s obzirom na nedavne kritike kripto industrije, poput katastrofe ekosustava Terra (LUNA), u kojoj su milijuni ulagača izgubili ogromne svote novca, njegovo mišljenje izgleda relevantnije, a nakon toga i Celzijus postaje nestabilan što izaziva paniku u zajednici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti