Upozorenje MMF-a: Izgledi za svjetsku ekonomiju sve sumorniji

14.11.2022. 09:16 / Izvor: Agencije
MMF

Izgledi za svjetsku ekonomiju danas su još sumorniji nego što su bili u oktobru, posebno u Evropi, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Izgledi za svjetsku ekonomiju danas su još sumorniji nego što su bili u oktobru, posebno u Evropi, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Pogoršanje u MMF-u pripisuju postroženoj monetarnoj politici kojom centralne banke pokušavaju obuzdati tvrdokorno visoku inflaciju, te slabašnom rastu u Kini, kontinuiranim poremećajima u nabavi i nesigurnoj opskrbi hranom zbog ruske invazije na Ukrajinu, javlja Reuters.

Međunarodni je zajmodavac u oktobru blago snizio prognozu svjetskog ekonomskog rasta u 2023. godini sa 2,9 na 2,7 posto.

Pokazatelji potvrđuju da su izgledi sumorniji, posebno u Evropi, objavio je MMF na blogu uoči samita čelnika grupe G20 u Indoneziji.

Indeksi menadžera nabave koji mjere aktivnost u industriji i uslužnom sektoru signaliziraju slabost u većini velikih ekonomija u sastavu G20. Aktivnost klizi prema negativnom području, a inflacija je i dalje visoka, ističu u MMF-u.

Zaoštravanje energetske krize u Evropi ozbiljno bi naškodilo rastu i dodatno bi potaknulo rast cijena. Ako period visoke inflacije potraje, centralne banke mogle bi podići kamatne stope više no što se očekuje, a uvjeti za financiranje mogli bi biti postroženi.

To donosi veći rizik dužničke krize za ranjive ekonomije, upozoravaju u MMF-u.

Tim rizicima pridružuju se i fragmentacija globalne ekonomije i vremenske nepogode, zaključuju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti