Najveći u industriji video igara

U kompaniji Microsoft osnovan prvi sindikat zaposlenih u SAD

05.01.2023. 09:18 / Izvor: Agencije
sad

Grupa zaposlenih u kompaniji Micorosoft koji testiraju video igre, formirala je prvi sindikat u tom tehnološkom gigantu na teritoriji SAD.

Grupa zaposlenih u kompaniji Micorosoft koji testiraju video igre, formirala je prvi sindikat u tom tehnološkom gigantu na teritoriji SAD, a taj sindikat će biti najveći u industriji video igara na svijetu.

"Radnici Amerike na komunikacijama“ (Communications Workers of America, CWA)", kako se sindikat zove", saopštili su da je za pridruživanje sindikatu glasala većina od 300 zaposlenih koji u Studiju Zenimax, Microsoftovoj podružnici za video igre, provjeravaju kvalitet proizvoda.

Microsoft je već rekao CWA da će prihvatiti obrazovanje sindikata u Zenimaxu, čije je sjedište u Merilendu. Tim liberalnim odobrenjem Microsoft nastoji da dobije podršku javnosti za svoje dalje učvršćivanje kupovinom još jedne velike gejmerske kompanije, Activision Blizzard za 68,7 milijardi dolara.

Microsoft je kupio kompaniju Zenimax 2021. godine za 7,5 milijardi dolara, čime je tom proizvođaču "iks-boksova" predao kontrolu nad Bethesda Softworks i popularnim gejmerskim franšizama The Elders Scrolls, Doom i Fallout.

Kampanja za osnivanje sindikata počela prije no što je Microsoft preuzeo Zenimax zbog zabrinutosti zaposlenih za svoj položaj u kompanijama za video igre koje su po mnogo čemu specifične.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti