VELIKI TRIJUMF

Lokalni izbori u Turskoj: Opozicija ostvarila veliku pobjedu nad Erdoanovom strankom

01.04.2024. 10:05 / Izvor: Avaz.ba
Turska

Foto: Ekrem Imamoglu: I dalje gradonačelnik Istanbula. AP

Glavna opoziciona stranka u Turskoj ostvarila je pobjede u Istanbulu i Ankari.

Republikanska narodna partija (CHP), glavna opoziciona stranka u Turskoj, ostvarila je pobjede u Istanbulu i Ankari. 

S preko 90 posto otvorenih glasačkih kutija širom Turske, CHP vodi s 37,3 posto glasova, dok AKP, stranka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), slijedi s 35,78 posto. 

Široki dijelovi zapada, juga i sjevera zemlje su pod kontrolom CHP-a, a prokurdska Dem stranka je osvojila kontrolu nad dijelom jugoistoka. 

Erdoanova stranka i dalje dominira centralnom Turskom i imala je više uspjeha u područjima koja su razorena zemljotresom u februraru 2023. godine.

Tu spadaju i gradovi poput Kahramanmaraša i Gaziantepa. 

Ovi su rezultati značajan udarac za AKP i Erdoana, koji se nadao da će vratiti kontrolu nad gradovima. 

Erdoan je vodio kampanju za pobjedu u Istanbulu, gdje je odrastao i bio gradonačelnik, ali je Ekrem Imamoglu, koji je prvi put ostvario pobjedu na lokalnim izborima 2019. godine, postigao i drugu za CHP. 

Sadašnji gradonačelnik Istanbula bio je na putu da osvoji 50 posto glasova, odnosno 10 bodova više ispred kandidata AKP. 

Tokom predizborne kampanje, Erdoan je istakao da će mu ovo biti posljednja, jer predsjednički mandat završava 2028. godine. 

Kritičari su vjerovali da bi ga pobjeda ohrabrila da revidira ustav, kako bi se ponovo mogao kandidirati, ali je to sada malo vjerovatno s obzirom na poraz koji je doživio. 

S druge strane, Ozgur Ozel, predsjednik CHP-a, pohvalio glasače, rekavši da "oni žele otvoriti vrata novoj političkoj klimi u Turskoj". 

Veliki broj ljudi se okupio u Istanbulu, mahali su turskim zastavama i transparentima, na kojima je bila slika Ekrema Imamoglua uz Kemala Ataturka, čiji je poster bio okačen na zidove zgrade lokalnih vlasti. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti