U toku čišćenje primarne kanalizacione mreže u Bosanskoj Krupi

09.05.2015. 12:42 / Izvor: eKapija.ba
U toku čišćenje primarne kanalizacione mreže u Bosanskoj Krupi

Praktično, samo 10 posto kanalizacione mreže u Bosanskoj Krupi funkcioniše kako treba. Nakon ovoga situacija će biti znatno povoljnija, kazao je direktor JKP 10. Juli Nijaz Tatarević.

Velike količine padavina u prošloj godini nanijele su znatne materijalne štete, a dio njih se svakako odnosi i na kanalizacioni sistem. Oborinske vode i visok nivo podzemnih voda u Bosanskoj Krupi uzrokovale su punjenje odvodnih cjevovoda raznim materijalom i otpadom koji je nakon povlačenja vode ostao u kanalizacionom sistemu.

Taj otpad predstavlja problem i kod manjih oborina, kao i kod svakodnevnog funkcionisanja i održavanja.

JKP „10. Juli“ koje inače upravlja sistemom otpadnih voda, lociralo je najugroženija područja općine i ona se ovih dana ispiraju i čiste. To su ulice Vahide Maglajlić, Sarajevska, 511. slavne bbr., Šehidska i Aleja zlatnih ljiljana.

"Realizacijom ovog projekta riješit ćemo jedan od najvećih problema u Bosanskoj Krupi a to je začepljene kanalizacije. Praktično, samo 10 posto kanalizacione mreže funkcioniše kako treba. Nakon ovoga situacija će biti znatno povoljnija. Moram naglasiti da je uzrok ovog problema ne samo pijesak koji se taloži nego i otpad koji građani bacaju, pa apelujem na sve da povedu računa i vode brigu o zaštiti životne sredine", kaže direktor JKP "10. Juli“ Nijaz Tatarević.

Čišćenje primarne kanalizacione mreže u Bosanskoj Krupi finansira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) sa 30 hiljada KM.

Rok za završetak radova koje je JKP „10. Juli“ ugovorilo sa kakanjskom firmom „Delta Petrol“ je 15 radnih dana, saopćili su iz Općine Bosanska Krupa. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti